Hlavní obsah

Víš přece, že polsko - americké vztahy za moc nestojí, říká na nahrávce Sikorski

Právo, Pavol Minárik

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Polsko - americké spojenectví nemá žádnou hodnotu, dokonce je škodlivé. V tajně nahraném rozhovoru se svým kolegou, dnes už bývalým ministrem financí Jackem Rostowským to řekl šéf polské diplomacie Radoslaw Sikorski.

Foto: ČTK/AP

Šéf polské diplomacie Radoslaw Sikorski

Článek

Plné znění rozhovoru přinese v pondělí týdeník Wprost, který už před týdnem přinesl záznam odposlechu rozhovoru ministra vnitra Bartolomieje Sienkiewicze s šéfem Národní banky Markem Belkou v luxusní varšavské restauraci Sova a přátelé.

Ti se při konverzaci prošpikované nejtvrdšími vulgarismy a nevybíravými výrazy na adresu kolegů domlouvali o odvolání ministra financí výměnou za nadstandardní vstřícnost vůči vládě premiéra Donalda Tuska z Občanské platformy.

Podle webu listu Gazeta Wyborcza zahraniční investoři začali zpochybňovat důvěryhodnost polské centrální banky jako instituce nezávislé na vládě. Tusk zvažuje i předčasné volby.

Šéf diplomacie: Stali se z nás černoši

Polský ministr zahraničí v rozhovoru dále uvedl, že „spojenectví mezi Polskem a Spojenými státy vytváří ve veřejnosti falešný pocit bezpečí“.

„Víš přece, že polsko-americké vztahy za moc nestojí. Tím, že jsme šli tak na ruku Američanům a dělali jim laskavosti, komplikujeme si vztahy s Němci a Francouzi,“ upozornil Sikorski. „Problémem Polska je, že máme plytkou úroveň hrdosti a nízké sebevědomí, stalo se z nás něco jako černoši,“ zdůraznil Sikorski.

„Ministr Sikorski se k nahrávce vyjádří v pondělí, kdy se seznámí s plným znění v týdeníku Wprost,“ uvedl v neděli jeho mluvčí Marcin Wojciechowski. „Zveřejnění informace poškodilo jméno Polska na Západě a celkové naše zájmy. Američtí spojenci budou nyní obtížněji podporovat naši bezpečnost,“ reagoval na Sikorského tvrzení

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám