Hlavní obsah

Z Ruska na Ukrajinu míří další tanky, tvrdí Američané

Washington

Spojené státy mají informace, že Rusko připravilo další tanky, které mají být poslány na Ukrajinu. Napsala to v pátek agentura Reuters s odvoláním na vysokého amerického činitele.

Foto: Evgeniy Maloletka, ČTK/AP

Separatisté v tanku

Článek

„Máme informace, že další tanky včera (ve čtvrtek) opustily svá stanoviště na jihozápadě Ruska,” citovala agentura svůj zdroj, který nechtěl být jmenován.

Separatisté využívají tanky od minulého týdně. Podle Kyjeva kromě dvou druhoválečných z památníků velké vlastenecké války je získali z Ruska, i když to nelze ověřit, protože obě země mají ve výzbroji stejné obrněnce. U jiných zbraní se to ověřit podařilo.[celá zpráva]

Američané zároveň zintenzívnili jednání s Evropskou unií o možných přesných sankcích namířených proti ruskému obrannému průmyslu a průmyslu se špičkovými technologiemi. K jednáním americký činitel uvedl, že jde o to „odepřít Rusku takové investice a takové špičkové technologie, které potřebuje ke svému růstu”.

USA rozšiřují „černý” seznam

Spojené státy přidaly sedm Ukrajinců a Rusů na seznam lidí, vůči nimž uplatňují sankce kvůli separatistickému povstání na východě Ukrajiny. Oznámilo to americké ministerstvo financí.

Na seznamu se nově objevili představitelé vzbouřenců Andrej Purgin, Denis Pušilin, Vjačeslav Ponomarjov, Igor Girkin - Strelkov, Sergej Meňajlo, Valerij Bolotov a Valerij Kaurov.

Na "černý seznam" se dostalo také 17 ruských společností a bank patřících lidem z blízkého okruhu ruského prezidenta Vladimira Putina.

Západ však dosud neuvalil "sektorové sankce", které by postihly celá hospodářská odvětví. Navíc dosavadní sankce mají podle médií "trhliny", aby nepoškodily obchodní zájmy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám