Hlavní obsah

Generál z ruské protikorupční policie byl na výslechu. Pak vypadl z okna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Rusko v úterý šokovaly zprávy o smrti bývalého druhého muže protikorupčního útvaru ministerstva vnitra Borise Kolesnikova, který v pondělí vypadl z šestého patra po policejním výslechu. Generál, který byl obviněn z překročení pravomocí při pátrání po korupčních praktikách ve státních úřadech, byl na místě mrtev. Podle jeho obhájců byl buď dohnán k sebevraždě nebo zavražděn.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Kolesnikov byl vyřazen ze služby a obviněn ze zločinného spolčení spolu se svým šéfem, náčelníkem protikorupčního útvaru Denisem Sugrobovem. Vyšetřovatelé tvrdí, že dvojice vysokých policejních důstojníků spolu s desítkou tajných agentů falšovala vyšetřovací spisy a provokovala státní úředníky k úplatkářství.

Podle policejní zprávy si Kolesnikov v pondělí po policejním výslechu šel na balkon zakouřit a skočil dolů. Krátce předtím mu prý bylo sděleno obvinění, že do vazební cely pašuje přes svou manželku drogy. Podle jiné verze si generál vyžádal povolení jít na toaletu a při návratu srazil strážce a vyskočil z okna.

Prý ho chtěli zabít

Krátce před svou smrtí Kolesnikov prostřednictvím své advokátky Anny Stavické podal žalobu k Evropskému soudu pro lidská práva. Vyšetřovatelé ho prý chtěli zabít, dvakrát prokazatelně utrpěl vážné zranění hlavy. Byl údajně vystaven mučení, pociťoval úpornou bolest hlavy a trpěl depresemi.

Pozůstalí trvají na provedení soudní pitvy a jsou přesvědčeni, že generál byl buď zavražděn nebo dohnán k sebevraždě. Úmrtí podle nich souvisí s vyšetřováním, které v poslední době Kolesnikovův tým vedl proti jistému vysoce postaveném pracovníkovi tajné služby FSB.

Kauzou se dnes zabýval i ruský parlament. Ve Státní dumě padl návrh na zřízení zvláštní vyšetřovací komise, která by do záležitosti vnesla jasno. "Kolesnikov měl k dispozici kolosální informace. Obvinění proti němu bylo ušito horkou jehlou," prohlásil navrhovatel Alexandr Kulikov. Sněmovna, kterou ovládají poslanci prokremelské strany Jednotné Rusko, ale návrh na ustavení komise zamítla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám