Hlavní obsah

Goebbelsova rezidence je na prodej, kromě neonacistů ji ale nikdo nechce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Venkovská rezidence někdejšího Hitlerova oblíbence, ministra propagandy Josepha Goebbelse, je na prodej. Rozlehlé sídlo s desítkami pokojů se nachází na břehu jezera Bogensee a je obklopené lesem. Goebbelsova rezidence je jediným sídlem vysoce postaveného nacisty, která se dochovala do současnosti. Mnohé, například Hitlerův Berghof nebo Göringův Karinhall, byly srovnány se zemí, upozorňují německá média.

Foto: Profimedia.cz

Goebbelsova venkovská rezidence na břehu jezera Bogensee

Článek

Berlín, který nemovitost spravuje, se ovšem potýká se zásadním problémem. Kromě neonacistů nechce nemovitost nikdo koupit a roční údržba rozlehlého areálu stojí 225 tisíc euro (6,075 miliónu korun).

Goebbels dostal rozlehlý pozemek od města Berlín ke svým 39. narozeninám. O tři roky později už stála v romantické krajině luxusní vila a v následujících letech se rezidence ještě rozšířila. Kromě soukromé Goebbelsovy vily byly postaveny strážní věže, ubytování pro hosty, úřadovna, prádelna, dílny.

Nacistický pohlavár využíval sídlo také jako své hnízdečko lásky pro mnohé milostné eskapády především s herečkami. Později ho využívala celá jeho rodina, tedy manželka Magda se všemi šesti dětmi.

Goebbels s rodinou opustil rezidenci v roce 1945, když se všichni přesunuli do bunkru pod říšským kancléřstvím, kde následně Magda otrávila všechny děti a s manželem společně spáchali sebevraždu. Vila dodnes vypadá tak, jako by ji Goebbels opustil před pár dny.

Foto: Profimedia.cz

Nacističtí pohlaváři během setkání NSDAP ve 30. letech. Zleva Adolf Hitler, Hermann Göring, Joseph Goebbels, Albert Speer.

Po válce využívala objekt východoněmecká mládežnická organizace, která si v sousedství vybudovala rozlehlý univerzitní kampus. Od roku 1999 je toto místo prázdné.

Případní zájemci o koupi rezidence jsou podrobeni velmi přísné prověrce, aby se objekt nedostal do rukou neonacistů. Právě z bezpečnostních důvodů nebyla stanovena oficiální prodejní cena.

Ačkoliv je sídlo zasazené do romantické krajiny, jeho nedostatkem je odlehlost od okolí a chybějící napojení na veřejnou dopravu. „Bogensee je velmi obtížná oblast pro prodej nemovitosti. Je to sice krásné a romantické místo uprostřed lesa, ale osamělé, bez připojení na veřejnou dopravu. Na místě by se mohla buď zřídit mezinárodní škola či univerzita, popřípadě klinika,“ uvedla makléřka Susanne Klabe.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám