Hlavní obsah

ČR se dostala mezi největší vývozce lehkých zbraní na světě

Ženeva

Česká republika se stala jedním z největších vývozců lehkých ručních zbraní malé ráže, jejichž roční exporty dosáhly nejméně 100 miliónů dolarů (dvě miliardy korun). S odkazem na údaje OSN za rok 2011 se to uvádí ve výroční zprávě projekt Small Arms Survey.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Největším exportérem lehkých zbraní v roce 2011 byly Spojené státy před Itálií, Německem. Česká republika skončila na 14. místě hned za Španělskem. Je to vůbec poprvé, co výzkumníci v Ženevě, kteří zprávu Small Arms Survey zpracovávají, zahrnuli do žebříčku hlavní exportéry s ohledem na finanční objem vývozu.

USA byly i největším dovozcem těchto zbraní před Kanadou, Německem, Rakouskem, Thajskem, Británií, Francií a Itálií.

Největší vývozci lehkých zbraní
1. USA
2. Itálie
3. Německo
4. Brazílie
5. Rakousko
6. Švýcarsko
7. Izrael
8. Rusko
9. Jižní Korea
10. Belgie
11. Čína
12. Turecko
13. Španělsko
14. Česká republika

S transparentností je to horší

Zpráva se také zabývá transparentností obchodu s lehkými zbraněmi v jednotlivých zemích. V příslušném žebříčku 55 sledovaných zemí, které byly od roku 2001 uváděny aspoň jednou mezi největšími exportéry, je Česko na 19. místě. Lépe je hodnoceno například Slovensko (13.) a hůře například Rakousko (25.). Nejlépe jsou hodnoceny Švýcarsko, Německo a Srbsko, nejhůře Jižní Korea, Saúdská Arábie a Spojené arabské emiráty.

Světový obchod s lehkými ručními zbraněmi malé ráže se v letech 2001 až 2011 zdvojnásobil a dosáhl podle údajů OSN 4,64 miliardy dolarů (93,9 miliardy Kč). Světový obchod s municí pro tyto zbraně se za stejné období dokonce téměř ztrojnásobil a dosáhl 1,43 miliardy dolarů (28,9 miliardy Kč).

Reklama

Výběr článků

Načítám