Hlavní obsah

Ruskou ambasádu v Kyjevě napadl rozlícený dav, rozbíjel okna a demoloval auta

Kyjev

Rusko v neděli odsoudilo útok na svoji ambasádu v ukrajinském hlavním městě Kyjevě. Dav několika set demonstrantů v sobotu rozbíjel okna velvyslanectví, strhával ruské vlajky u vchodu a převracel a demoloval v okolí auta.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Ruskou ambasádu v Kyjevě napadl rozlícený davVideo: Reuters

 
Článek

Moskva obvinila ukrajinskou policii z toho, že proti demonstrantům vůbec nezakročila. Útok označila za „závažné porušení mezinárodních závazků Ukrajiny“.

Stovky demonstrantů, z nichž někteří měli maskované obličeje, převrhli před ambasádou auta s diplomatickými značkami. Na budovu pak házeli kameny, vejce i barvu. Podle serveru BBC byla vržena i zápalná lahev. Demonstranti drželi transparenty s nápisy jako „Zabijácké Rusko“ či „Rusko, vrať se domů”.

Foto: ČTK/AP

Dav demoloval auta a proti budově ambasády vrhal i barvu.

Foto: Oleg Pereverzev, Reuters

Rusko si stěžuje, že ukrajinská policie vůbec nezasáhla.

Incident odsoudil i Washington

Incident odsoudila nejen Moskva, ale i Washington. „Spojené státy odsuzují útok na ruské velvyslanectví v Kyjevě a vyzývají ukrajinské úřady, aby plnily závazky z Vídeňské konvence a poskytly adekvátní ochranu,“ uvedlo americké ministerstvo zahraničí.

Foto: Oleg Pereverzev, Reuters

Dav rozbíjel i auta ruských diplomatů.

Foto: Oleg Pereverzev, Reuters

Demonstrant se snaží strhnout ruskou vlajku před velvyslanectvím Ruské federace v Kyjevě.

Na východě Ukrajiny mezitím pokračují boje armády se separatisty ve Slavjansku i v Luhansku u letiště. Prezident Petro Porošenko v sobotu slíbil odvetu vzbouřencům, kteří sestřelili armádní Iljušin-76, přičemž zemřelo všech 49 lidí na palubě. Hlava země to nazvala „cynickým teroristickým činem“.

Rebelové v sobotu ohlásili také sestřelení vojenského bojového suchoje. [celá zpráva]

Foto: Oleg Pereverzev , Reuters

V davu byli i fotbaloví ultras z Dynama Kyjev

Vláda zřídila koridory pro civilisty

V noci na neděli pak ukrajinská vláda vyhlásila zřízení humanitárního koridoru pro civilisty v bojových zónách podle Porošenkova nařízení z minulého úterý. Mluvčí armádní operace Alexij Lebeď potvrdil, že civilisté opouštějící obležená místa kontrolováni, přičemž zvláštní pozornost věnují vojáci mužům.

Agentura Reuters už dříve upozornila, že prchající mužské obyvatelstvo ze Slavjansku armáda nepouští, protože se bojí, že se jedná o separatisty, kteří se pak přeskupí jinde. [celá zpráva]

Související témata

Foto: Profimedia.cz

Kyjev

Foto: STRINGER, Reuters

Průvod demonstrantů v moskvě

Separatisté zřízení koridorů popírají.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám