Hlavní obsah

Rusko zahájilo rozsáhlé cvičení v Baltu za účasti 24 lodí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva
Aktualizováno

Ruská armáda zahájila ve čtvrtek mohutné vojenské cvičení v Kaliningradské oblasti sousedící s Polskem a Litvou. Podle sdělení ruského ministerstva obrany jsou manévry reakcí na sérii cvičení vojsk Severoatlantické aliance na východě Evropy.

Foto: Profimedia.cz

Suchoje Su-34 využívá ruské letectvo od roku 2007.

Článek

Rusko uvedlo, že se manévrů účastní 24 válečných lodí a dalších plavidel baltské flotily. Cvičení se dále účastní letadla včetně moderních suchojů Su-34 (v kódu NATO Fullback), což jsou stíhací a útočné dvoumístné letouny odvozené od Su-27. Nasazeny jsou i průzkumné Su-24MR ze základny ve Voroněži a další stroje, uvedlo ministerstvo obrany. Nad Baltským mořem provedou letouny nácvik výzvědných letů a útoků na námořní cíle „případného protivníka“.

„Dálkové bombardéry Tu-22M3 jsou ve stavu pohotovosti, aby hlídkovaly v oblasti cvičení. Letoun včasné výstrahy a řízení leteckých sil A-50 se cvičení účastní kvůli průzkumu,“ dodalo ministerstvo obrany k zapojení dalších sil pro televizi RT.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Lotyšská armáda  oznámila, že stíhačky NATO střežící nebe nad pobaltskými státy ve čtvrtek čtyřikrát vzlétly, aby identifikovaly ruská vojenská letadla pohybující se nedaleko lotyšského vzdušného prostoru.

Podle informace ruského velení jsou manévry velikostí srovnatelné s vojenským cvičením Saber Strike-2014 a Baltops-2014, které jednotky NATO uspořádaly v Polsku a pobaltských zemích mezi 9. a 21. červnem. Těch se účastnilo na 4700 vojáků z deseti zemí paktu [celá zpráva].

Lodí tam však bylo mnohem méně. [celá zpráva]

NATO cvičení uspořádalo jako odpověď na anexi Krymu a ruskou podporu ukrajinských separatistů.

Vojenská cvičení států NATO se konala v květnu také v Estonsku a v Polsku.

Reklama

Výběr článků

Načítám