Hlavní obsah

Londýnský starosta se postaví vodnímu dělu

– Londýn

Starosta Londýna Boris Johnson řekl, že je připraven vystavit se proudu vodního děla, aby dokázal, že tento policejní prostředek proti narušitelům veřejného pořádku není člověku nebezpečný. Slíbil to podle webu BBC poté, co pořídil pro policii tři vodní děla, přestože jejich používání je kvůli obavě z jejich nebezpečnosti v Británii, s výjimkou Severního Irska, dosud zakázáno.

Foto: Profimedia.cz

Londýnský starosta Boris Johnson na archivním snímku v hasičské uniformě

Článek

Policie po vlně pouličních nepokojů v Londýně v roce 2011 začala požadovat vodní děla a jejich pořízení a používání nyní zvažuje britské ministerstvo vnitra. U opozice a u veřejnosti přitom zaznívají hlasy proti povolení vodních děl v ulicích anglických a waleských měst.

"Jsem připraven udělat cokoli, abych ukázal, že (vodní děla) jsou bezpečná," řekl podle BBC starosta v rozhovoru pro londýnskou rozhlasovou stanici LBC. Na dotaz, zda je tedy připraven se postavit před zapnuté vodní dělo, se nejprve zdráhal, ale nakonec přikývl.

"Předpokládám, že to teď budu muset udělat. Už vidím, jak si můj tiskový tým rve vlasy. Na tom ale nesejde, musí se to udělat," uvedl devětačtyřicetiletý politik. Kdy by se to mělo uskutečnit, ale neuvedl.

Johnson podle místních komentářů patří k favoritům na vystřídání Davida Camerona v čele Konzervativní strany v případě, že strana pod jeho vedením prohraje parlamentní volby plánované na jaro 2015.

Konzervativní britský premiér Cameron podpořil nákup a používání vodních děl v celé zemi, řekl ve středu představitel jeho kanceláře. Podle ní ale policie v Londýně i jinde nesmí tyto prostředky používat, dokud to nepovolí britské ministerstvo vnitra.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám