Hlavní obsah

Boje na východě Ukrajiny sílí, ukazuje rychle rostoucí počet obětí

– Kyjev

Během protiteroristické operace (ATO) na východě Ukrajiny bylo zabito 210 lidí, uvedl ve středu podle agentury Interfax Ukrajina ministr zdravotnictví Oleh Musij s tím, že padesát posledních přibylo v Doněcké a Luhanské oblasti v úterý. Potvrdil i dvě mrtvé děti. Rostoucí intenzita bojů je patrná také z toho, že Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě přestala vysílat další pozorovatele.

Foto: ČTK/AP

Zničená čerpací stanice ve Slavjansku

Článek

„Celkový počet obětí během protiteroristické operace je 210, jsou to ti, jejichž těla se dostala do márnic,“ řekl Musij. Nebyl ale schopen uvést, jakým podlehly zraněním, a kolik je mezi nimi civilistů. Uvedl jen, že ve Slavjansku zemřely dvě děti. Předchozí číslo čtrnácti dětských obětí se podle něj týkalo dětí do jednoho roku, které umřely v době ATO.

Nevyjádřil se ani k počtu mrtvých, kteří neskončili v márnicích. Podle neoficiálních zdrojů jsou počty obětí několikanásobně vyšší. Povstalci prakticky každý den hlásí ”desítky mrtvých a zraněných civilistů”.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

OBSE nevyjíždí na monitorovací mise

Kvůli tvrdým bojům už na východě Ukrajiny nevyjíždějí pozorovatelé Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě OBSE na monitorovací mise. „V Luhansku zůstává situace napjatá. Kvůli bezpečnostním opatřením nemůže speciální monitorovací mise pokračovat ve sledování této zóny,“ uvedla OBSE na svých stránkách.

Foto: Shamil Zhumatov, Reuters

Separatista na pásovém transportéru u kontrolního stanoviště na silnici do Luhansku

Pozorovatelé nemohou působit ani v části Doněcké oblasti: „Mise získává doplňující informace o situaci ve Slavjansku pomocí telefonních kontaktů se spolupracovníky ve městě a z rozhovorů s novináři, kteří se odtamtud vracejí. Také sleduje aktuální fotografie.“

Dvě čtyřčlenné skupiny pozorovatelů OBSE jsou nadále zadržováni separatisty.

Ti ve středu opět zaútočili na luhanské letiště za použití minometů, granátometů a protitankových střel. Provládní Ukrininform uvedl, že boj trval zhruba čtvrt hodiny a útočníci se rozprchli. Jeden z mluvčích rebelů agentuře RIA Novosti řekl, že luhanské letiště je už delší dobu zablokováno a povstalci se snaží vojáky donutit složit zbraně: ”Cílem není všechny je pozabíjet, ale přimět je, aby se vzdali.”

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Proruští separatisté požádali v doněckém muzeu o zbraně Video: Reuters

Ztráty ale utrpěli i separatisté. V bojích přišli o část těžké techniky, a tak přišli pro zbraně do doněckého muzea.

Hrozí humanitární katastrofa

Starosta Doněcka Oleksandr Lukjančenko podle ukrajinské agentury Unian upozornil, že v Doněcké oblasti hrozí humanitární katastrofa: „Všechny struktury pro podporu života měst a okresů Doněcké oblasti jsou na pokraji humanitární katastrofy a vyhlášení válečného stavu situaci nezlepší, naopak zhorší.”

Reklama

Výběr článků

Načítám