Hlavní obsah

Mezi šéfkou nacionalistů Marine Le Penovou a jejím otcem je válka

Paříž

Šéfka francouzské nacionalistické Národní fronty (FN) Marine Le Penová zrušila na stranickém webu videokoutek, na němž její otec a čestný předseda FN Jean-Marie Le Pen pravidelně komentoval současné dění. Stalo se tak poté, co Le Pen v pátek pobouřil veřejnost dalším svým zjevně antisemitským výrokem. Le Pen se cítí dcerou zrazen.

Foto: Geert Vanden Wijngaert, ČTK/AP

Marine Le Penová

Článek

Ve svém posledním vystoupení na portálu strany Le Pen kritizoval několik umělců, kteří se veřejně stavějí proti FN. Ke zpěvákovi Patricku Bruelovi, o kterém je známo, že je Žid, politik poznamenal, že "příště uděláme várku do pece", a ještě se spokojeně zasmál. To vyvolalo v zemi vlnu protestů a i Le Penová se od otcových slov veřejně distancovala.

"Dcera mi vrazila nůž do zad. To ona vytvořila problém. Kdyby se nevyjádřila, polemika by netrvala déle než šest hodin. Ve svých 85 letech se nehodlám měnit. Pokud je štvu, ať mě zabijí. Sebevraždu nespáchám. Chci vás předem varovat, že pokud se brzy stane nějaká nehoda, tak to nebude z mé vůle," citoval Le Pena web LesInrocks ve článku s titulkem Mezi Jeanem-Mariem a jeho dcerou je vyhlášena válka.

Le Pen byl již v minulosti několikrát odsouzen za šíření rasové nenávisti a za popírání nacistických zločinů, konkrétně za výrok, kterým plynové komory v nacistických vyhlazovacích táborech bagatelizoval jako "detaily historie".

Europoslankyně Le Penová se od převzetí vedení strany v lednu 2011 se ji snaží zbavit extremistické pověsti, kterou organizace získala v dobách, kdy straně vládl její otec.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám