Hlavní obsah

Akce na záchranu jeskyňáře v Bavorsku potrvá až pět dní

Akce na záchranu zraněného jeskyňáře, který v neděli uvízl v téměř kilometrové hloubce složitého jeskynního systému v bavorských Alpách, potrvá tři až pět dnů. Každopádně by měla skončit do konce týdne. Napsala to v úterý agentura DPA s odvoláním na záchranáře.

Foto: ČTK/AP

Záchranáři v jeskynním komplexu v Bavorsku

Článek

Zkušený speleolog se vydal do nejhlubšího a nejdelšího jeskynního systému v Německu Riesending-Schachthöhle v neděli se dvěma společníky. V hloubce kolem 950 metrů výpravu zaskočilo uvolněné padající kamení, které postiženému způsobilo vážné zranění. Dvaapadesátiletý muž proto není s to dostat se ven vlastními silami. [celá zpráva]

Jeho evakuaci ztěžuje skutečnost, že je schopen transportu jen vleže. To je vzhledem k charakteru podzemního labyrintu obtížně proveditelné. V systému jsou velké šachty, hluboké až 350 metrů, jejichž zdolání je možné jen s pomocí lan, ale i úzké štěrbiny, jimiž se protáhne jen štíhlý člověk. Leckde znamená problémy i voda.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: Novinky.cz s použitím Mapy.cz

Na pomoc proto byli vedle německých odborníků pozváni specialisté z Rakouska a ze Švýcarska. Postiženého speleologa je nutné dostat na povrch po etapách přes pět již připravených bivakových táborů.

Systém Riesending-Schachthöhle je dlouhý 19,2 kilometru a dosahuje hloubky 1148 metrů. Objeven byl už v roce 1995 a mezi objevitele patří i zraněný muž.

Reklama

Výběr článků

Načítám