Hlavní obsah

Tvrdé boje u Slavjansku a Kramatorsku

Kyjev
Aktualizováno

V noci na úterý se obnovilo ostřelování Slavjansku a Kramatorsku na východě Ukrajiny, uvedla Ukrajinska pravda. Útok separatistů na letiště u druhého města se podařilo odrazit. Nový prezident Petro Porošenko nařídil vládě vytvořit humanitární koridory pro evakuaci civilistů.

Foto: Andrei Petrov, ČTK/AP

Požár továrny na nábytek zasažené minometným granátem ve Slavjansku

Článek

Porošenko nařídil příslušným ministrům, aby vytvořili všechny nutné podmínky pro civilisty, kteří chtějí odejít ze zóny bojů. Rozhodnutí je podle agentury Interfax-Ukrajina výsledkem Porošenkovy porady se zástupci ministerstev obrany a vnitra a tajné služby.

"Aby zabránil novým obětem v oblasti protiteroristické operace, prezident nařídil vedoucím představitelům silových ministerstev vytvořit podmínky nezbytné pro transport civilistů, kteří projeví přání zónu bojů opustit," uvádí se v dekretu zveřejněném na prezidentském webu. O místech, kde by měly být koridory vytvořeny a kam by měly vést, se dekret nezmiňuje.

Už v pondělí byly otevírány první evakuační tábory ve městech v Dněpropetrovské oblasti.

Za Slavjansku byly slyšet mimořádně silné exploze. Ze tří stran byl ostřelován potravinářský kombinát.

Svědci podle Ukrajinské pravdy uvedli, že šlo zřejmě o palbu separatistů: „To nestřílí národní garda, pálí z města!“ Zdroje spekulovaly, že by mohlo jít o palbu minometu Nona. Ověřit toto tvrzení však není možné.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Kostjantynivka

Město je nadále bez vody a elektřiny.

Ostřelování letiště

Letiště u Kramatorsku se stalo v noci na úterý terčem útoku separatistů. Vládní síly palbu opětovaly a údajně zničily na čtyřicet útočníků. Uvedl to ředitel Centra pro vojenskopolitická studia Dmytro Tymčuk.

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Separatista v Kramtorsku před poničenou budovou místního úřadu

Separatisté ostřelovali letiště, které využívá ukrajinská armáda, z minometů. „Síly protiteroristické operace zahájily palbu. Výsledkem byly dva zničené minomety bojovníků a obrněný ženijní buldozer IMP využívaný teroristy,“ uvedl Tymčuk. „Vojáci jsou beze ztrát, kolem 40 bojovníků bylo zlikvidováno,“ dodal ještě. Jeho informace ale není možné ověřit z nezávislých zdrojů.

Napadeno bylo i letiště u Luhansku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám