Hlavní obsah

Boje na východě Ukrajiny stály podle Forbesu separatisty čtvrt miliardy dolarů

– Kyjev/Moskva

Dva měsíce povstání separatistů na východě Ukrajiny stály sponzory separatistů nejméně čtvrt miliardy dolarů (asi pět miliard korun). K takové sumě dospěli experti oslovení ukrajinskou verzí časopisu Forbes. Podle ruských médií zas vojenské tažení proti separatistům prospívá ukrajinským oligarchům, kteří se přiživují alespoň na armádních zakázkách.

Foto: Maxim Zmeyev, Reuters

Separatisté na transportéru ve Slavjansku s označením sil Doněcké lidové republiky

Článek

„Jen bojovníci stojí každý den nejméně tři milióny dolarů (asi 60 milionů korun),” tvrdí časopis. Mezi 15 000 až 20 000 rebely prý působí i pět tisícovek „turistů” z Ruska, tedy kozáků, Čečenců, ale také příslušníků někdejších ukrajinských elitních policejních jednotek Alfa a Berkut z anektovaného Krymu. Může jít jak o dobrovolníky, tak příslušníky různých gangů či soukromých firem, postupujících na rozkaz shora.

Podle náměstka ukrajinského ministra vnitra dostávají údajně žoldáci okolo 300 dolarů na den, výplata velitelů podle bývalého šéfa ukrajinské rozvědky Mykoly Melnyka může dosahovat desetitisíců dolarů měsíčně. Další sumy jsou pak zapotřebí na zaplacení podpory demonstrantů z řad místních obyvatel, kteří prý za úplatu protestními akcemi blokují akce armády či slouží vzbouřencům jako „živý štít”, na zbraně či na udržování výcvikové základny separatistů, ležící prý podle ukrajinské rozvědky u Rostova na Donu.

Foto: Valentyn Ogirenko, Reuters

Separatisté u dobytého pásového transportéru u Lysyčansku

Ukrajinské úřady podle Forbesu tvrdí, že se jim přísun financí separatistům už podařilo výrazně omezit. U ruských občanů zabavily statisícové i miliónové částky, které převáželi na východ Ukrajiny.

„Zkonfiskované částky představují jen malou část reálného financování ozbrojenců. Podle odhadů jen dva měsíce podpory válečného konfliktu na východě země stály více než 248 milionů dolarů, a to jsou započítány jen minimálně nutné prostředky na výplaty ozbrojencům, na zaplacení účasti místních obyvatel na demonstracích, na výzbroj a na výcvikové základny,” napsal Forbes.

Foto: Yannis Behrakis, Reuters

Zničený mobilní minomet u Kramatorsku

Značné sumy však k rebelům proudí přímo z Ukrajiny, prý prostřednictvím pravoslavného svjatogirského kláštera u Doněcka, přezdívaného v médiích i jako „základna diverzantů”. Ministr vnitra Arsen Avakov se však k této otázce podle časopisu nevyjádřil.

.

Na válce vydělávají oligarchové

„Válka na Ukrajině zrodí dalších pět či šest miliardářů,” tvrdí populární ruský list Argumenty i fakty s odvoláním na politologa Vadima Denisenka. Podle něj konflikt podněcují ukrajinští oligarchové, kteří na válce vydělávají.

Foto: Marko Djurica, Reuters

Ukrajinský transportér BMP u Mariupole

Kupříkladu nákupy paliv pro ukrajinské jednotky od počátku konfliktu stouply o „nejméně 250 procent” a největším dodavatelem je podle něj firma dněpropetrovského gubernátora Igora Kolomojského, který proslul sliby vyplatit 10 000 dolarů (asi 200 000 korun) za každého dopadeného ruského diverzanta.

Kupříkladu nákupy paliv pro ukrajinské jednotky od počátku konfliktu stouply o „nejméně 250 procent” a největším dodavatelem je podle něj firma dněpropetrovského gubernátora Igora Kolomojského, který proslul sliby vyplatit 10 000 dolarů (asi 200 000 korun) za každého dopadeného ruského diverzanta.

Denisenko tvrdí, že nikoliv náhodou těsně před vyhlášením zakázek vznikaly v Kyjevě nové firmy a parlament zjednodušil procedury okolo státních nákupů, aby se armádní zakázky daly vyřídit za pár dnů. Soutěží se často účastní jediný zájemce a dodavatelé oleje, masa či léků pro vojáky jsou i v řadách poslanců.

Okolo dávek pro vojáky se objevil již skandál, protože slíbené vojáci nedostali.

Reklama

Výběr článků

Načítám