Hlavní obsah

Nad Slavjanskem sestřelili ukrajinský antonov

Slavjansk
Aktualizováno

Separatisté ve Slavjansku v pátek sestřelili letoun Antonov An-26, který podle nich koordinoval palbu ukrajinských dělostřelců. Uvedly to ruské weby, které zveřejnily i záběry stroje s hořícím motorem. Podle svědků citovaných Ukrajinskou pravdou se posádce podařilo vyskočit.

BEZ KOMENTÁŘE: Po zásahu začal antonovu hořet motor

 
Článek

Stroj letěl z Nikolajevky do Izjumu. Zasažen byl, když přelétával Slavjansk.

Podle jednoho ze svědků letadlo po zásahu začalo padat na město, ale pilotům se podařilo pád vybrat a s antonovem zamířili nad les, kde se stroj zřítil. Posádka údajně vyskočila. Velitel protiteroristické operace Vladyclav Selezěv to však nemohl potvrdit.

Povstalci uvedli, že sestřelili Antonov An-30, což je speciální letoun určený pro fotogrammetrii (snímkování ze vzduchu). Stroj se také využívá v rámci monitorování dodržování odzbrojovacích dohod v rámci evropského programu Otevřené nebe. Mohl by být použit k průzkumu, ale ne k řízení dělostřelecké palby.

Antonov An-24

Antonov An-24 je dvoumotorové turbovrtulové dopravní letadlo. Začalo se vyrábět v roce 1959 na Ukrajině, v provozu je stále asi 800 strojů, především v Africe a zemích bývalého sovětského bloku. Používají je jak vojenská letectva, tak civilní dopravci.

:: počet pasažerů: 40-55

:: max. rychlost: 450 km/h

:: taktický dolet (s 1612 kg nákladu): 3000 km

:: maximální zatížení: 5740 kg

:: rozpětí křídel: 29,64 m

:: délka: 23,53 m

:: výška: 8,32 m

:: hmotnost: 14 tun

Ukrajinské letectvo uvedlo, že sestřelen byl transportní Antonov An-26. Podle nich převážel humanitární pomoc, kterou shromáždili dobrovolníci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám