Hlavní obsah

Na mistrovství světa v hokeji útočili teroristé, oznámila kontrarozvědka

Minsk
Aktualizováno

Běloruská kontrarozvědka spolu se zahraničními kolegy odvrátila pokus o teroristický útok na květnovém hokejovém mistrovství světa v Minsku. Podle šéfa běloruské tajné služby KGB Valeryje Vakulčyka byla informace o přípravě útoku zachycena v Polsku. Bez dalších podrobností Vakulčyk uvedl, že se na dopadení zločince podílely tajné služby Polska a Ruska.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Čeští hokejisté v zápase s USA

Článek

„Společně s našimi ruskými kolegy jsme komunikovali s polskými tajnými službami. Byla identifikována osoba, která zanechala telefonický vzkaz. Nacházela se na území Evropské unie,“ prohlásil na jednání šéfů bezpečnostních a zpravodajských služeb Společenství nezávislých států (SNS) Vakulčyk.

Během mistrovství světa podle Vakulčyka nešlo jen o tento jediný incident.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

"Bezpečnostní systém fungoval dobře, stal se příkladem efektivní spolupráce tajných služeb postsovětských států," prohlásil náčelník kontrarozvědky na bezpečnostní konferenci v Minsku.

Hrozba i v Soči

S úspěšným zásahem proti teroristům se pochlubila i ruská kontrašpionáž FSB. Její šéf Alexandr Bortnikov v Minsku oznámil, že během únorové zimní olympiády v ruském Soči se podařilo odvrátit hned několik teroristických útoků.

"S pomocí našich kolegů z Německa, Francie a USA se podařilo zmařit záměry několika skupin bývalých ruských občanů žijících v Evropě, kteří plánovali teroristické útoky proti olympijským objektům," řekl Bortnikov. Dodal, že zločinci měli v úmyslu použít tekutou výbušnou směs přepravenou letadlem. Další podrobnosti neuvedl.

Hokejový šampionát se v Minsku konal mezi 9. a 25. květnem 2014.

Reklama

Výběr článků

Načítám