Hlavní obsah

Veteráni si připomínají operaci Overlord

Aktualizováno

V Normandii ve čtvrtek začaly připomínkové akce k 70. výročí vylodění spojeneckých vojsk. Účastní se jich stovky veteránů a diváků. Oslavy vyvrcholí v pátek za přítomnosti nejvyšších představitelů Spojených států, Ruska, Británie, Francie, Německa, Česka či Slovenska.

Foto: Toby Melville, Reuters

Britští veteráni z Wiltshire na pláži Sword v normandském Hermanville-sur-Mer

Článek

Stovky posledních žijících přímých pamětníků Dne D si připomínají největší obojživelnou akci v dějinách vojenství na obou stranách Lamanšského průlivu.

Britský princ Charles v normandském městě Bénouville položil věnec na památku dobytí strategického mostu Pegasus Bridge britskými vojáky v předvečer bitvy, v níž padlo na 3000 spojeneckých vojáků.Pak se setkal s veterány.

Foto: Reuters

Britský princ Charles se setkal s veterány v Benouville na severu Francie

V obci Ranville Charles a jeho choť Camilla přihlíželi také seskoku prvních 300 britských, amerických, kanadských a francouzských parašutistů, jak tomu bylo před 70 lety.

Ve čtvrtek patří oslavy veteránům, pamětníkům či zájemcům o historii. „Příští den mi bylo dvacet a myslel jsem, že se jich nedožiju,” cituje BBC veterána námořnictva Charlieho Stretche, který se v Normandii vylodil. „U námořnictva jste nedostali ani frťana, dokud vám nebylo 20. Myslel jsem, že odejdu, aniž bych ochutnal rum,” řekl Stretch.

V USA se dražila vlajka

Za více než desetinásobek odhadní ceny se v newyorské aukci prodala vlajka z jedné z lodí, které se za druhé světové války podílely na spojeneckém vylodění v Normandii. V předvečer 70. výročí invaze za ni nový majitel podle agentury AP zaplatil 350 tisíc dolarů (zhruba sedm miliónů Kč).

Vlajka byla jedním ze stovek předmětů spojených s vyloděním u francouzských břehů, které se dražily v manhattanské aukční síni Bonhams. Symbol americké státnosti v červnu 1944 vlál na palubě americké nákladní lodi LST 493, jednoho ze stovek plavidel, která byla u začátku konce nacistického Německa.

Foto: Regis Duvignau, Reuters

Američtí veteráni z druhé světové v doprovodu amerických vojáků na normandském pobřeží v Sainte-Mere-Eglise

V pátek se k plážím, které se staly 6. června 1944 obrovskými bojišti, připojí řada státníků, mimo jiné americký prezident Barack Obama, šéf Kremlu Vladimir Putin i český prezident Miloš Zeman. Za Velkou Británii se zúčastní osobně královna Alžběta II., která už ve čtvrtek v doprovodu prince Philipa přijela do Paříže vlakem Eurostar.

Foto: Charles Platiau, Reuters

Britská královna Alžběta II. se účastnila slavnostní ceremonie kladení věnců u Vítězného oblouku v Paříži

Na nádraží ji podle agentury AFP přivítalo asi 300 lidí. „Je skvělé, že je tady,” řekla AFP Kanaďanka Margaret Kittleová, jejíž manžel za 2. světové války sloužil u Královského letectva. „Ze všech státníků, kteří zítra budou na plážích, je ona jediná, která poznala válku,” zdůraznila žena.

Pietní akce v pátek vyvrcholí mezinárodním obřadem, který začne ve 14:30 SELČ u Ouistrehamu na pláži Sword, kde se před 70 lety vylodili britští a francouzští vojáci.

Foto: Regis Duvignau, Reuters

Americký veterán vylodění v Normandii Ray Pegramm na válečném hřbitově v Colleveille-sur-Mer nad pláží Omaha.

Ráno 6. června 1944 se v Normandii vylodilo kolem 35 000 mužů, z nichž do večera více než 3000 zahynuly. Na normandských plážích se do konce července vylodilo celkem 1,5 miliónu vojáků.

Bitva o Normandii si k tomuto datu vyžádala více než 44 000 mrtvých na straně spojenců, 54 000 v řadách Němců a 20 000 mezi francouzskými civilisty.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám