Hlavní obsah

Národní gardě došla na východě Ukrajiny munice, prezident zvažuje výjimečný stav

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev
Aktualizováno

Ani nasazení početnějších sil a letectva nezajistilo ukrajinským vládním silám vítězství nad separatisty v Luhansku. Stáhli se pohraničníci i Národní garda, které po desetihodinovém boji došla munice. Úřadující prezident a předseda parlamentu Oleksandr Turčynov proto zvažuje vyhlásit v Luhanské a Doněcké oblasti výjimečný stav. Sám se vydal na východ na inspekční cestu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Zničené sídlo pohraniční stráže v LuhanskuVideo: Reuters

 
Článek

Turčynov pověřil výbor pro národní bezpečnost, aby posoudil vyhlášení výjimečného stavu. Plán zdůvodňuje vývojem situace a snahou zabránit dalšímu prohloubení a rozšíření konfliktu na Ukrajině. Chce se s pomocí výjimečného stavu také vyhnout hromadným obětem z řad obyvatelstva i vojáků a příslušníků bezpečnostních sil. Měl by také zajistit stabilizaci situace a obnovu normálního života.

Foto: Vadim Ghirda, ČTK/AP

Separatisté při bojích v Luhansku

Místopředseda ukrajinského parlamentu Ruslan Košulynskyj podle Ukrajinske pravdy oznámil, že Turčynov odcestoval na východ země: „Předseda parlamentu je ve východních oblastech, aby se seznámil se složitou situací, která tam nyní nastala.“

Turčynov se na východě podle Ukrajinské pravdy zajímal o koordinaci jednotek zapojených do protiteroristické operace. Cestou na velitelství u Slavjansku se zastavil v Izjumu. Tam se účastnil jednání o koordinaci vojsk ministerstva vnitra s prapory dobrovolníků Národní gardy Azov a Donbas. Spolupráce různých sil dosud vázla.

Porážky v Luhansku

V Luhansku utrpěly vládní síly porážku. Národní garda musela opustit kasárny, které byly v boji zničeny, když jí došla munice.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Krasnyi Lyman

Přes pět set ozbrojených radikálů obklíčilo v úterý večer kontrolní stanoviště Národní gardy v Luhansku. Zahájili na ně palbu. Útok separatisté za pomoci minometů a kulometů zahájili poté, co selhala jednání a separatisté nereagovali na výzvy složit zbraně.

Boj pokračoval celou noc a gardisté se pokoušeli udržet pozice. Zapálen byl autopark gardistů. Několik lidí padlo a deset bylo zraněno. „Během dlouhého střetu byl palbou zcela zničen autopark a místnost štábu vojenské části. Palbou byly poškozeny i kasárny ochránců pořádku,“ uvedla Národní garda. „Ochránci práva stříleli, dokud měli munici, boje vedli do posledního náboje,“ dodala garda k osudu pluku.

Ve středu gardisté opustili zničené kasárny.

Odešli pohraničníci

Vedení luhanského oddílu pohraničníků, který čelil od pondělí tvrdým útokům separatistů, byl odvoláno a přesunuto na jiné místo. Stejně tak byl přemístěn i oddíl pohraničníků ze Stanyčno-Luhansku, který byl opakovaně napadán, když se pokoušeli separatisté dostat přes hranice z Ruska zbraně a munici.

Foto: Vadim Ghirda, ČTK/AP

Seratisté během bojů na předměstí Luhansku

„Vzhledem ke složité situaci kvůli pokračujícím útokům velkých skupin dobře vyzbrojených bojovníků a nemožnosti dál vykonávat běžnou administrativní činnost z míst trvalé dislokace, vedení luhanského oddílu a oddíl podhraniční služby ze Stanyčno-Luhansku byly přeloženy do mnohem bezpečnějších míst, aby plnily úkoly při ochraně státní hranice,“ uvedla pohraniční služba.

Pohraničníci z Luhansku čelili útokům od pondělí. Na krátký čas separatisty zahnala letadla, ale vrátili se. Pohraniční služba si stěžovala na nedostatečnou podporu ze stran dalších silových složek.[celá zpráva]

Oddíl ze Stanyčno-Luhansku se dva týdny bránil nájezdům separatistů, kteří se pokoušeli přes hranice propašovat munici. Několikrát byl obklíčen.

Mluvčí oddělení ministerstva vnitra Luhanské oblasti Tatjana Pohukajová uvedla, že v oblasti bylo napadeno několik vojenských útvarů. Asi tři sta mužů zaútočilo na útvar číslo A0194. „Všichni sloužící vojáci byli evakuováni, teritorium základny se ale nachází pod kontrolou ozbrojenců. Napaden byl i jiný útvar, kde po útoku shořely tři automobily, při útoku na další útvar se separatisté zmocnili zbraní. Ukradeno bylo 31 automatů AKS-74, kulomet RPK 74, sedmnáct pistolí PM a 22 automobilů. Jsou mezi nimi i nákladní vozy typů Ural, Zil a Kamaz.

Reklama

Výběr článků

Načítám