Hlavní obsah

Německo bude vyšetřovat americké odposlechy Merkelové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Německo se rozhodlo vyšetřovat odposlechy telefonátů německé kancléřky Angely Merkelové. Ve středu to uvedla prokuratura. Podrobnosti o rozsáhlém americkém programu odposlechů elektronické komunikace, která zahrnovala i spojenecké politiky, loni vyzradil bývalý spolupracovník americké Národní bezpečnostní agentury NSA Edward Snowden.

Foto: Fabrizio Bensch/Files, Reuters

Německá kancléřka Angela Merkelová

Článek

Německý federální prokurátor Harald Range o tomto kroku informoval na uzavřeném zasedání právní výbor německého parlamentu. Vyšetřování je vedeno proti neznámé osobě.

Odposlouchávání mobilního telefonu Merkelové vyšlo najevo na základě informací uniklých přes Snowdena. Po zveřejnění aféry se loni Merkelová dožadovala od Spojených států vysvětlení. Odposlechy ochladily vztahy mezi Berlínem a Washingtonem.  [celá zpráva]

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Předpokládá se, že odposloucháván byl i její předchůdce Gerhard Schröder, který se stavěl proti americké válce v Iráku a měl dobré vztahy s ruským prezidentem Vladimirem Putinem.

Reklama

Výběr článků

Načítám