Hlavní obsah

Turčynov zvažuje možnost vyhlášení výjimečného stavu na východě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Úřadující ukrajinský prezident Oleksandr Turčynov v úterý pověřil Radu národní bezpečnosti a obrany, aby prozkoumala možnost vyhlášení výjimečného stavu v oblastech bojů s proruskými vzbouřenci. Dekret hlavy státu byl v úterý zveřejněn na webových stránkách prezidentské kanceláře.

Foto: Valentyn Ogirenko, Reuters

Ukrajinský úřadující prezident Oleksandr Turčynov (vpravo)

Článek

Šéf Rady Andrij Parubij dostal za úkol spolu s ministerstvy obrany a vnitra, tajnou službou SBU a velením pohraniční stráže "bezodkladně posoudit možnost vyhlášení výjimečného stavu v Doněcké a Luhanské oblasti, kde probíhá protiteroristická operace". Cílem je podle prezidentského dekretu zabránit masovým ztrátám mezi civilním obyvatelstvem, zajistit stabilitu na východě země a obnovit normální fungování státní správy.

Pokud podle prezidenta analýza bezpečnostních složek ukáže, že vyhlášení výjimečného stavu je účelné, očekává Turčynov návrhy, jak a kde výjimečný stav vyhlásit.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Zřejmě až po inauguraci Porošenka

Výzvy k vyhlášení výjimečného stavu v Doněcké a Luhanské oblasti ukrajinské vedení dosud odmítalo s tím, že situace tak radikální krok nevyžaduje. Ukrajinská média spekulují, že s tímto mimořádným opatřením chce Kyjev vyčkat až po inauguraci nově zvoleného prezidenta Petra Porošenka. Ta je naplánována na sobotu.

Od minulého týdne ukrajinské vojenské jednotky a bojovníci Národní gardy na východě země zesílili tlak na oddíly vzbouřenců, v důsledku bojů už zahynuly stovky lidí. V úterý podle armádního velení v okolí Slavjanska vojáci zabili až 500 povstalců, mnoho dalších bylo zraněno. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám