Hlavní obsah

Stařenka byla doma tři dny mrtvá, než ji našli. Kontrolovat ji měli každý den

Novinky, nes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paní Sylvii Jayovou z britského Hertfordu nalezla přítelkyně doma mrtvou poté, co ji neviděla už několik dní. Na tom by nebylo ještě nic tak neuvěřitelného, kdyby ovšem šestasedmdesátiletá stařenka nebydlela v tamní obdobě domů s pečovatelskou službou Sanctuary Housing, která měla zajišťovat její pravidelnou každodenní kontrolu. Důchodkyně přitom ležela v bytě bez života celé tři dny.

Foto: Neil Hall, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Paní Jayová měla v kolektivu seniorů pověst čilé a aktivní členky a nic nenasvědčovala tomu, že by se jí mělo jakkoli přitížit. Její dcera Linda redaktorům britského internetového deníku Daily Mail potvrdila, že stará paní byla před pár dny na pravidelné kontrole u lékaře a žádný z provedených testů neodhalil nic podezřelého.

Naposledy byla spatřena minulý týden v úterý. Třetí den se o ni její kamarádka začala obávat a šla ji navštívit. Bylo už ale pozdě. Spíše než smrt sama dceru staré paní rozčílil fakt, že její maminku nikdo nekontroloval. Podle vnitřního řádu Sanctuary housing má totiž správce každý den v půl desáté dopoledne na každého z obyvatel zaťukat a přesvědčit se, že je v pořádku.

Právě režim pravidelných kontrol byl důvodem, proč se maminku do ubytovny Linda Jayová rozhodla umístit. „Mohla jsem jí samozřejmě každý den volat, ale ne vždy telefon slyšela a zvedla ho,“ vysvětluje Linda.

Vedení Sanctuary Housing přislíbilo rodině Jayových veškerou podporu při prošetřování příčin úmrtí a vynechání pravidelných kontrol. Zdá se, že na vině mohla být nedostatečná komunikace mezi ubytovnou, starou paní a její dcerou. Před nedávnem totiž měli obyvatelé vyplňovat dotazník, zda o pravidelné kontroly stojí s možností tuto službu zrušit.

Je možné, že mezi lidmi, kteří tak učinili, byla i paní Jayová. „Kdyby mi ale řekli, že už kontroly mít nebude, řekla bych jim, že je potřebuje, protože já tam každý den v půl desáté být nemohla,“ zlobí se její dcera.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám