Hlavní obsah

Na Slovensku končí starostové bez vzdělání

Právo, Ivan Vilček

Na Slovensku končí období, kdy někteří starostové nedokázali přečíst ani text zákonem předepsaného slibu. Podle parlamentem schválené novely zákona bude pro zvolení do funkce starosty nebo primátora potřebné vzdělání, minimálně středoškolské.

Článek

Především v obcích na východě Slovenska byla v posledních letech zvolena řada starostů, kteří neměli dostatečné vzdělání. K vykonávání funkce starosty nebo primátora bude podle novely potřebná maturita nebo minimálně výuční list.

Na Slovensku jsou dostupné čtyři různé typy středoškolského vzdělání. Od učňovského listu až po maturitu na gymnáziu. Opozice namítá, že novela nebere do úvahy rozdíl mezi absolventem gymnázia a odborného učiliště. „Je to důkaz čistého populismu a nekompetentnosti,“ říká například poslanec Miroslav Beblavý.

Novela se nelíbí ani některým nevládním organizacím a tuto podmínku označují za diskriminační, nepřímo namířenou proti romské menšině. Střední škola podle nich nezaručí lidské kvality starosty.

„Je to každého osobní věc, jaké má vzdělání. Starostu by měli posuzovat občané, ne škola,“ cituje deník Sme Jozefa Oračka, starostu obce Podhorany u Kežmarku. Oračko nastoupil do funkce před čtyřmi lety a má ukončenou jen základní školu. V červnu bude maturovat na soukromé odborné škole.

Starostou obce Uzovská Panica u Rimavské Soboty je už čtyři roky Peter Babík, který má výuční list a nyní si dokončuje maturitu. „S novou podmínkou souhlasím,“ říká. „Když nemám maturitu, to neznamená, že neumím psát,“ dodává.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám