Hlavní obsah

V Moskvě zadrželi cyklistu podezřelého ze znásilnění 90 žen

Moskva

Moskevská policie zatkla sedmašedesátiletého muže, který je podezřelý, že pod maskou náruživého cyklisty po tři desetiletí přepadával ženy na jihovýchodě ruské metropole. Vyšetřovatelé byli pachateli 90 znásilnění z let 1997 až 2014 na stopě několik let, než jej konečně dopadli.

Foto: Tatyana Makeyeva, Reuters

Ruský policista

Článek

Valerij Makarenkov podle mluvčího vyšetřovatelů Vladimira Markina postupoval podle shodného scénáře: pod záminkou cyklistiky po nocích či časně ráno si ve dvorcích a parcích vytipovával oběti, které pak škrtil až do bezvědomí, načež je znásilnil a okradl.

Naposledy zaútočil 26. května v moskevském „parku splněných přání” Kuzminki, kde přepadl devětadvacetiletou Moskvanku. Zatčen byl ve čtvrtek, uvedla agentura ITAR-TASS.

„Díky modernímu vybavení vyspělou technikou kriminalisté uskutečnili expresní analýzu vzorků DNA, která umožnila v nejkratší možné době zjistit, že zatčený se podílel na 19 zločinech,” řekl Markin a dodal, že i naposledy přepadená žena násilníka bezpečně rozpoznala. Vyšetřovatelé jsou přesvědčeni, že se jim podaří Makarenkovi dokázat ještě desítky dalších zločinů.

Během pátrání kriminalisté prověřovali na 20 000 podezřelých mužů. A při té příležitosti podle Markina také dopadli dalšího možného pachatele sériových přepadení, který je momentálně podezřelý z nejméně sedmi znásilnění.

Dopadení zločinců, kteří nerušeně působili po desítky let, není v Rusku až tak výjimečné. Před lety moskevská policie dopadla Alexandra Pičuškina, který se v parku na jihu Moskvy v letech 1992 až 2006 prý dopustil až 63 vražd ve snaze pokrýt každé políčko šachovnice svou obětí. U soudu byl usvědčen z 48 vražd, což stačilo na doživotí. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám