Hlavní obsah

Severní Korea ukazuje vlídnější tvář, otevře případy unesených Japonců

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tokio

KLDR slíbila, že znovu otevře vyšetřování osudů Japonců, které severokorejští agenti unesli, aby je vycvičili jako špióny. Ve čtvrtek to oznámil japonský premiér Šinzó Abe po několikadenních jednáních představitelů obou zemí ve Švédsku, uvedla BBC.

Foto: Yuya Shino, Reuters

Rodiče jedné z unesených Japonek Megumi Jokotové na tiskové konferenci. Snímek z března 2014

Článek

Japonsko tvrdí, že Severní Korea unesla v sedmdesátých a osmdesátých letech několik občanů, aby je vycvičila jako špióny. Také se od nich učili zvyky a aktuální reálie.

Japonsko uvedlo, že pokud KLDR vyhoví a zahájí opětovné vyšetřování, zmírní sankce. Tajemník kabinetu Jošihide Suga dodal, že bude-li vyšetřování úspěšné, Tokio by zvážilo poskytnutí humanitární pomoci Pchjongjangu. Lodě plující pod vlajkou KLDR by mohly vplouvat do japonských přístavů, pokud by převážely humanitární pomoc, a padla by i některá omezení při cestování. Nic z toho není v rozporu se sankcemi OSN.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Abe dodal, že Japonsko ve své snaze neustane, dokud všichni příbuzní unesených neobejmou opět své děti.

Severní Korea už dříve umožnila návrat pěti uneseným, za nimiž pak mohly odcestovat i jejich děti, které se narodily v KLDR. U dalších osmi ale uvedla, že jsou již po smrti, o čemž Tokio pochybuje.

Nejznámější je případ Megumi Jokotové, unesené cestou ze školy v roce 1977, kdy jí bylo třináct. Severokorejské úřady oznámily, že si vzala uprchlíka z Jižní Koreje a narodila se jí dcera, ale v roce 1994 spáchala sebevraždu. Test DNA navrácených ostatků ale nepotvrdil její identitu.

Rodiče Megumi Jokotové se letos v březnu setkali s její dcerou. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám