Hlavní obsah

Udělat jsem to musel, hájil se v televizi Snowden a přiznal, že chce domů

Novinky, rei

Bývalý analytik CIA Edward Snowden poskytl svůj vůbec první televizní rozhovor od rozpoutání skandálu kolem praktik odposlouchávání ze strany Národní agentury pro bezpečnost (NSA). Vysvětlil, že navzdory stíhání musel jednat, protože byly porušeny zákony. Uvedl také, že by se rád do Spojených států vrátil.

Foto: NBC News/Handout via Reuters, Reuters

Edward Snowden poskytl svůj první televizní rozhovor stanici NBC News.

Článek

„Situace si to žádala, aby to bylo veřejnosti řečeno. Byla porušena ústava Spojených států, a to v masivní míře. Kdyby se to nestalo, kdyby vláda nezašla příliš daleko a nepřekročila meze, nebylo by třeba lidí, kteří na porušování pravidel upozorňují,“ vysvětlil Snowden v rozhovoru s moderátorem stanice NBC News Brianem Williamsem své motivy pro zveřejnění odhadovaného 1,7 miliónu dokumentů o fungování a programech amerických tajných služeb.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Uvedl také, že by se rád vrátil do USA: „Kdybych se mohl vydat kamkoliv do světa, bylo by to domů.“ Dodal, že to ale nezáleží na něm, nýbrž na americké vládě, která ho chce hnát před soud.

Navíc jeho osobní záležitosti musí stranou, když přednostně mu jde o „zajištění toho, že tyto (tajné) programy budou reformovány“ a že jeho činy „pomohou jeho rodině a zemi, kterou opustil”.

Edward Snowden poskytl exkluzivní rozhovor americké televiziVideo: NBC, Novinky/Reuters

Rozhovor se uskutečnil v hotelu v Moskvě. Rusko Snowdenovi udělilo dočasný azyl poté, co se mu nezdařil jeho plánovaný útěk do Jižní Ameriky přes Hongkong a on uvázl na letišti v ruském hlavním městě. Azyl vyprší v srpnu a Snowden v rozhovoru přiznal, že pokud se nic nezmění, požádá o jeho prodloužení.

Související téma:

Foto: ČTK/AP

Edward Snowden

Reklama

Související články

Němci chtějí Snowdena vyslechnout v Moskvě

Členové vyšetřovacího výboru k aktivitám americké tajné služby NSA z německého Spolkového sněmu chtějí v Moskvě vyslechnout bývalého spolupracovníka amerických...

Výběr článků

Načítám