Hlavní obsah

K ISS odstartovala nová tříčlenná posádka, Rus, Američan a Němec

Bajkonur

K Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) dnes večer odstartovali z ruského kosmodromu Bajkonur noví členové její posádky, Rus, Američan a Němec. Uvedl to na svém webu americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA). Spojení s orbitálním komplexem se předpokládá za necelých šest hodin.

Foto: archiv NASA

Mezinárodní vesmírná stanice (ISS)

Článek

Jde už o 41. expedici k ISS, ale první po nedávném oznámení Rusů, že po roce 2020 neprodlouží používání stanice. Trojice tvořená Američanem Reidem Wisemanem, Rusem Maximem Surajevem a astronautem Evropské kosmické agentury (ESA) Němcem Alexandrem Gerstem opět doplní posádku stanice na obvyklých šest členů.

Překvapivá zpráva z Moskvy ohledně toho, že neprodlouží spolupráci, se považuje za reakci na sankce Západu vůči Rusku kvůli jeho postupu v ukrajinské krizi a zejména anexi Krymu.

Na ISS čekají na novou posádku americký astronaut Steve Swanson, který je nynějším velitelem komplexu, a ruští kosmonauti Alexandr Skvorcov a Oleg Artěmjev. Wiseman, Surajev a Gerst zůstanou na stanici až do poloviny listopadu, zatímco Swanson, Skvorcov a Artěmjev se vrátí na Zemi v polovině září. Swanson přitom předá velení Surajevovi. Posádku by pak měla ještě v listopadu doplnit trojice členů 42. expedice – Rusové Alexandr Samokuťajev a Jelena Serovová a Američan Barry Wilmore.

Reklama

Výběr článků

Načítám