Hlavní obsah

Sdružení pro eutanazii chce umožnit dobrovolnou smrt i zdravým seniorům

Právo, aa

Jedno ze švýcarských sdružení, která v souladu s tamními zákony zajišťují dobrovolnou smrt – eutanazii – pro nevyléčitelně nemocné, hodlá rozšířit své působení. Na víkendové konferenci sdružení Exit se jeho členové vyslovili pro změnu stanov, která umožní zvolit asistovanou sebevraždu také starým lidi, kteří sice nejsou nemocní, ale kvůli věku už nemají chuť dál žít.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Je to uvážené rozhodnutí, dospěli jsme k němu na základě žádostí našich členů,“ hájil změnu stanov viceprezident Exitu Bernhard Sutter. Žadatelé o eutanazii dosud musí projít rozsáhlým lékařským vyšetřením, které potvrdí bezvýchodnost jejich zdravotního stavu, a psychologickými testy a pohovory.

Švýcarská lékařská společnost je ale proti tomu, aby Exit a další sdružení umožňovaly asistovanou sebevraždu bez pádného medicínského zdůvodnění. „Nepodporujeme takové postoje,“ citoval předsedu společnosti Jürga Schlupa britský server The Guardian. „Budí to mezi lékaři obavy, protože nelze vyloučit, že by se zdraví senioři mohli dostat pod tlak svého okolí, kterému by nedokázali čelit,“ varoval lékař.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Debatu rozvířil soudní proces s lékařem, který podal smrticí směs 89letému pacientovi s těžkým onemocněním trávicího traktu, aniž by jej podrobil předepsané sérii komplexních vyšetření. „Je zbytečné nutit takového člověka na konci sil, aby musel podstupovat všechna složitá vyšetření znovu, a to je to, co chceme,“ hájil rozhodnutí souzeného lékaře Sutter.

Benelux jako první
Nizozemsko – zavedlo eutanazii jako první v roce 2002
Belgie – následovala týž rok
Lucembursko – od roku 2009, když parlament zrušil povinnost velkovévody podepsat zákon
Švýcarsko – nepovoluje, ale toleruje, aby umírajícímu pomáhal lékař i laik
USA – čtyři státy schválily asistovanou  sebevraždu

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám