Hlavní obsah

Na Ukrajině nakrátko zadrželi další členy OBSE včetně slovenského

– Kyjev • Aktualizováno

Ozbrojenci na východě Ukrajiny zadrželi další skupinu pozorovatelů Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE). Mezi 11 zadrženými osobami byl i Slovák. Informovalo o tom ve středu slovenské ministerstvo zahraničí. Večer ale byla skupina propuštěna. Už v pondělí padli do zajetí na východě Doněcké oblasti čtyři evropští pozorovatelé.

Foto: Profimedia.cz

Vlajka Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě

Článek

Slovenská diplomacie uvedla, že jedenáctičlennou skupinu zástupců OBSE podle dostupných informací zadržely neidentifikované ozbrojené osoby na cestě do Dněpropetrovska v obci Marinka západně od Doněcka. Slovenské ministerstvo zahraničí v prohlášení vyzvalo únosce, aby zadržené pozorovatele OBSE bezodkladně propustili. To se podle sdělení slovenského ministerstva zahraničí stalo.

Ve skupině byli dva Bulhaři, Američan, Fin, Ital, Nizozemec, Nor, Polák, Rakušan, Rus a Slovák. Večer se vrátili do Doněcka.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Pondělní únos 

Ukrajinské ministerstvo zahraničí uvedlo ve středu, že čtyři od pondělí nezvěstné pozorovatele Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) zadržuje od pondělí proruská skupina. Tisková služba samozvané Doněcké lidové republiky ale popřela jakýkoli podíl vzbouřenců na únosu pozorovatelů.

Podle OBSE zadrželi pozorovatele neznámí ozbrojenci východně od Doněcka, kde tým prováděl běžnou kontrolu. S pohřešovanou čtveřicí zatím OBSE žádný kontakt nemá. „Nevíme, kde jsou, spojení s nimi není. Lze předpokládat, že jsou v rukou separatistů, nebo možná někoho jiného,” řekl německé televizi diplomat Wolfgang Ischinger, který je prostředníkem OBSE pro ukrajinskou krizi.

Tvrzení vedoucích představitelů Doněcké lidové republiky o tom, že o únosu nic nevědí, podle ukrajinských médií mnoho neznamená. V oblasti operuje několik vzájemně soupeřících proruských organizací, které své akce nekoordinují.

I Dánsko je přesvědčeno, že čtveřice skončila v rukou separatistů. Je v ní Dán, Turek, Švýcar a Estonec. [celá zpráva]

OBSE zvažuje ukončení mise

Pokud budou únosy pokračovat, může organizace své pozorovatele z Ukrajiny úplně odvolat. „Pokud se budeme muset o jejich život soustavně bát, nezbude než je odvolat zpátky,” řekl Ishinger televizi ZDF.

Ukrajinské ministerstvo zahraničí poté podle webu Kyivpost uvedlo, že nemá žádné informace o možném ukončení práce pozorovatelů. Uvedlo ale, že právo stáhnout je v případě ohrožení má.

Už dubnu unesli skupinu sedmi pozorovatelů OBSE u Slavjnasku. Byl mezi nimi český podplukovník, který se opakovaně obával v zajetí o život. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám