Hlavní obsah

Nacistického dozorce usvědčil ze lži 3D model lágru

Právo, Vladimír Plesník (Brémy)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Trojrozměrný model nacistického koncentračního tábora Osvětim usvědčil po 70 letech dozorce Hanse Lipschise (94). Digitální podobu lágru nechal zhotovit prokurátor ze Stuttgartu Ralf Dietrich (37).

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Koncentrační tábor Osvětim

Článek

„Potvrdil, že Lipschis, který tvrdil, že pracoval v kuchyni a neměl ponětí o vraždách vězňů, lhal,“ vysvětlil žalobce televizi ZDF. Program totiž umožnil nasimulovat, jaký výhled měl Lipschis z kuchyně.

Hned několik dalších dozorců se brání tvrzením, že netušili, k čemu lágr vlastně slouží. Lipschis opakoval, že připravoval jídla a že o plynových komorách nic nevěděl. Říkal, že v táboře žilo 120 tisíc lidí. To je jako město. Prý nemohl vědět, co přesně se odehrává na druhém konci. Trojrozměrná realita však prokázala, že na krematoria viděl.

„Ptáme se: co viděli muži ze strážních věží? Mohli spatřit komíny? Mohli vidět kouř?“ upřesňuje Dietrich.

Jen 3D usvědčení k obžalobě nestačí. Němečtí návladní se mohou spolehnout na precedentní rozsudek v případě Johna Demjanjuka. Mnichovský soud uznal v roce 2011 tohoto exdozorce ze Sobiboru vinným ze spoluúčasti na vraždách všech 28 060 vězňů, které nacisté připravili o život během jeho působení v táboře.

Navzdory tomu se však může stát, že prokurátor neuspěje a soud prohlásí podezřelého za neschopného procesu kvůli vysokému věku, zdravotním potížím či demenci, jako se to stalo v Lipschisově případě.

Proč vlastně trvalo stíhání tak dlouho?

Po letech relativní nečinnosti, během nichž si mnozí podezřelí z masového vraždění užívali poklidného života, nastoupila nová generace žalobců. Němečtí prokurátoři tak od konce druhé světové války nestíhali tolik podezřelých dozorců z koncentračních táborů jako nyní – třicet v 11 z celkem 16 spolkových zemí.

„To jen nadhazuje otázku, proč stíhání dozorců trvalo tak dlouho a zda německá justice udělala vše pro to, aby je soudila a v případě viny i potrestala,“ upozornil list The New York Times. Připomněl, že USA vydaly Lipschise Spolkové republice už v roce 1983. Třicet let se nic nedělo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám