Hlavní obsah

Ukrajinské síly dobyly zpět doněcké letiště, mrtvých mohou být desítky

Doněck
Aktualizováno

Separatisté, kteří v pondělí obsadili doněcké mezinárodní Letiště S. S. Prokofjeva, byli zničeni a letiště je pod kontrolou vládních sil. Ukrajina proti útočníkům nasadila v pondělí i letectvo. Podle sdělení separatistů ale jeden granát zasáhl automobil se zraněnými a 35 jich zabil.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Těla zabitých separatistů se hromadí v doněcké márniciVideo: Reuters

 
Článek

„Letiště je plně pod kontrolou, protivník utrpěl vážné ztráty, u nás ztráty nejsou,” uvedl v úterý ministr vnitra Arsen Avakov. Podle něj jde o desítky lidí. Vzbouřenci uvádějí třicet obětí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Obyvatelé Doněcku chodí darovat krev, aby pomohli obětem bojůVideo: Reuters

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Bojovníci, kteří se nacházejí v terminálu, byli prakticky zcela zničeni,“ řekl už dříve zpravodajskému webu OstroV Oleksij Dmytraškovskyj. Dodal, že separatisté po zahájení rozsáhlé operace s cílem získat letiště zpět opakovaně vyzývali vedení protiteroristické operace k jednání. Podle něj několikrát žádali o možnost odjet z Doněcku. Nebylo jim však vyhověno.

Foto: Vadim Ghirda, ČTK/AP

Do bojů o letiště v Doněcku nasadil Kyjev i letectvo.

Velitel protiteroristické operace Vladislav Selezněv k tomu dodal, že bojovníkům bylo nabídnuto, že když se vzdají a složí zbraně, bude jim garantována bezpečnost. Protože to nepřijali, začal útok. Boje se rozšířily do okolí železničního nádraží.[celá zpráva]

Foto: Ivan Sekretarev, ČTK/AP

Letiště v Doněcku je zahalené v dýmu.

Mluvčí Dmytrašovskyj pohrozil, že pokud se opět pokusí obsadit letiště „dostanou stejnou pilulku, jako dnes“.

Foto: Vadim Ghirda, ČTK/AP

Na letišti v Doněcku měli být separatisté podle ukrajinské armády zlikvidováni.

Tři desítky obětí

Separatisté uvádějí, že ztratili na třicet lidí. „V Doněcku zasáhli protitankovým granátem nákladní vůz, který převážel raněné z letiště pod vlajkou lékařské pomoci. Podle předběžných údajů je 35 mrtvých a 15 raněných,” citovala agentura Interfax vůdce povstalecké Doněcké lidové republiky Pavla Gubareva. Agentura ITAR-TASS upozornila, že Gubarevova tvrzení zatím nepotvrdily jiné zdroje.

BEZ KOMENTÁŘE: Následky tvrdých střetů v Doněcku

Novosti Donbassa napsaly, že v noci se terčem palby stala brigáda rychlé zdravotní pomoci v Kyjevské čtvrti. Osud zdravotníků není znám.

Web OstroV ale zveřejnil fotografii dvou zničených kamazů, jeden je převrácený a leží v Kyjevské čtvrti u dětské nemocnice, druhý stojí na ulici Vzletné. Korba druhého i jeho okolí jsou plné krve, i když na vozidle není patrné označení červeného kříže.

Foto: Ivan Sekretarev, ČTK/AP

Proruští ozbrojenci v Doněcku

Podle agentury Interfax-Ukrajina bylo do doněckých nemocnic převezeno během pondělka 15 lidí se střelnými poraněními. „Počet mrtvých bude znám poté, co je dopraví do márnic,” zmínily místní úřady.

Podle Gubareva vládní jednotky střílejí z minometů „po všem, co se hýbe”, což si vyžádalo „masové oběti mezi civilisty”.

Požár stadiónu

V noci také hořelo v místní hokejové aréně Družba. Zasažena byla oblast 300 metrů čtverečních. Podle webu OstroV požár založili separatisté, kteří halu vyrabovali. Ukradli poháry a vozy vedení klubu. Podle hasičů se ale ještě příčina požáru nezjistila.

ITAR-TASS s odvoláním na místní zdroje ráno napsal, že pokračovalo ostřelování dalšího proruskými rebely obsazeného města na východě Ukrajiny Slavjanska z děl, kulometů a ručních střelných zbraní. Při dělostřelecké palbě prý zahynuli čtyři lidé.

Foto: Reuters

Požár zničil vnitřní vybacení hokejové arény Družba.

Situace zůstává nepřehledná a doněcký starosta vyzval obyvatele, aby raději neopouštěli své domovy.

Separatisté pašovali zbraně z Ruska

Ukrajinská pohraniční služba oznámila, že kolem 3.40 ráno na ukrajinské území v Luhanské oblasti pronikla z Ruska skupina nákladních aut, dodávek a mikrobusů. Pohraniční oddíl na kolonu zaútočil, část z ní unikla směrem na Antracit, ale jeden mikrobus a dvě dodávky po krátkém boji zajistil. Byly naloženy samopaly, protitankovými střelami a výbušninami.

Související témata

Foto: Profimedia.cz

Kyjev

Foto: STRINGER, Reuters

Průvod demonstrantů v moskvě

Pohraniční služba také uvedla, že poblíž přechodu Dmytryjevka je na ruské straně soustředěno na 40 kamazů.

Reklama

Výběr článků

Načítám