Hlavní obsah

Otřes ve Francii: Eurovolby vyhrála ultrapravice

– Paříž

Volby do Evropského parlamentu vyhrála ve Francii protievropská a ultrapravicová Národní fronta (NF) Marine Le Penové, která ostře vystupuje proti přistěhovalcům. Zaznamenala historické vítězství, když dostala 25 procent hlasů a daleko za sebou nechala zavedené strany.

Foto: Christian Hartmann, Reuters

Marine Le Penová se raduje z vítězství ve volbách.

Článek

V Evropském parlamentu podle předběžných výsledků usedne 25 členů Národní fronty, zatímco dosud tam byli jen tři. Pro Le Penovou jde o vůbec první vítězství v celostátních volbách ve Francii.

Konzervativní Svaz pro lidové hnutí (UMP) jen těsně překonal dvacetiprocentní hranici a vládní socialisté jsou až třetí s necelými 14 procenty.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Lidé promluvili hlasitě a jasně,“ řekla triumfující Marine Le Penová svým příznivcům.

„Nechtějí být dál vedeni těmi za hranicemi, evropskými komisaři a technokraty, kteří nebyli zvoleni,“ uvedla Le Penová k názoru svých voličů a dodala: „Chtějí být ochráněni před globalizací a převzít zpátky opratě svého osudu.“

Le Penová hned po výhře vyzvala prezidenta k rozpuštění parlamentu a vypsání nových parlamentních voleb.

Elysejský palác dal najevo, že ze špatných výsledků vládní strany bude třeba vyvodit důsledky. Prezident Françoise Hollande se v pondělí chce sejít s premiérem Manuelem Vallsem a některými ministry včetně šéfa diplomacie Laurenta Fabiuse.

„Je to víc než varování, je to zemětřesení,” konstatoval Fabius. Podobně se vyjádřili i konzervativci z UMP, kteří byli po minulých eurovolbách nejsilnější francouzskou stranou v Evropském parlamentu.

Národní fronta staví svou politiku na kritice přistěhovalectví, odmítá předávání pravomocí do Bruselu, což podle ní poškozuje francouzskou ekonomiku, a zdůrazňuje také tradiční hodnoty. Voliče loví nejen mezi dělníky, zklamanými socialisty a nezaměstnanými, ale také mezi odpůrci homosexuálních sňatků a adopcí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám