Hlavní obsah

Odpor ke škrtům přivedl v Řecku k vítězství ultralevici

Atány

Ultralevicová strana SYRIZA jasně vyhrála v Řecku volby do Evropského parlamentu i místní volby. SYRIZA se staví proti podmínkám půjček od Mezinárodního měnového fondu a EU, které jsou podmíněny tvrdými škrty.

Foto: Thanassis Stavrakis, ČTK/AP

Šéf strany SYRIZA Alexis Tsipras ohlašuje vítězství ve volbách do Evropského parlamentu.

Článek

Po sečtení 40 procent hlasů SYRIZA získala 26,5 procenta, zatímco konzervativní Nová demokracie premiéra Antonise Samarase jen 23,2 procenta. Rozdíl však není dost velký, aby to mohlo vést k pádu vlády. Podle analytiků by odstup musel činit alespoň pět procentních bodů.

Navíc socialistický PASOK, který tvoří s Novou demokracií koalici, získal osm procent. Mluvčí vlády Simis Kidekoglu už také řekl, že výsledky nedávají straně SYRIZA šanci svrhnout vládu: „Téma předčasných voleb tu není.”

SYRIZA, která už oznámila volební vítězství, ale oznámila, že by o předčasné volby stála a že by měla vést novou vládu.

„Mapa politických sil Řecka, jak jsme ji znali po desetiletí, se změnila,“ řekl mluvčí SYRIZA Panos Skurletis. Podle něj vláda dál nemůže jednat o podmínkách finanční pomoci, která ovlivní Řecko na dekády: „Nyní také postrádá politickou legitimitu.“

Na třetím místě skončil v Řecku neonacistický Zlatý úsvit s 9,3 procenta, který se tak poprvé dostane do Evropského parlamentu. Získal tři křesla. Celé jeho vedení je přitom vazebně stíháno. [celá zpráva] Potvrzuje se tak nástup ultrapravice a euroskeptiků v těchto eurovolbách. [celá zpráva]

SYRIZA také vyhrála dvoje místní volby z celkových třinácti regionů.

Reklama

Výběr článků

Načítám