Hlavní obsah

Jakýkoli výsledek ukrajinských voleb budeme respektovat, řekl Putin

Ruský prezident Vladimir Putin v sobotu prohlásil, že bude respektovat „jakýkoli” výsledek nedělních prezidentských voleb na Ukrajině. Na hospodářském fóru v Petrohradě zároveň dodal, že hlasování o hlavě státu mělo předcházet referendum o změnách ukrajinské ústavy.

Foto: Ria Novosti, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

"Budeme každopádně respektovat volbu ukrajinského lidu a budeme spolupracovat s orgány vytvořenými na základě těchto voleb," řekl Putin novinářům. Moskva má podle ruského prezidenta zájem na vytvoření předpokladů pro stabilizaci situace na Ukrajině a na reformě ukrajinské ústavy. Ta by podle kyjevského parlamentu měla zakotvit výraznou decentralizaci státní správy a zajistit nový status pro užívání ruštiny.

Ruský prezident se pozastavil nad tlakem, jemuž je ruský státní monopol Gazprom vystaven ohledně výše ceny zemního plynu pro Ukrajinu. Po únorovém svržení proruského prezidenta Viktora Janukovyče Gazprom cenu plynu téměř zdvojnásobil. "Proč bychom cenu plynu pro Ukrajinu měli snižovat? Nic takového v kontraktu není a smlouvy by se měly dodržovat," poznamenal Putin.

O splátkách dluhu můžeme jednat

Rusko je nicméně ochotno s Kyjevem jednat o harmonogramu splácení ukrajinského dluhu za minulé plynové dodávky. Moskva podle šéfa Kremlu bude k takovým jednáním přistupovat "konstruktivně". Celkový dluh Ukrajiny za odběr plynu v současnosti podle Gazpromu přesahuje částku 3,5 miliardy dolarů (asi 70 miliard Kč).

Putin oznámil, že počátkem června navštíví západní Evropu, poprvé od začátku ukrajinské krize. Ve Francii se zúčastní oslav 70. výročí vylodění spojeneckých vojsk v Normandii. Zájem o setkání s ruským prezidentem prý v této souvislosti projevil francouzský prezident François Hollande a Putin "je připraven" se s ním sejít.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám