Hlavní obsah

Labouristé těsně porazili konzervativce a vyhráli místní volby v Británii

Vítězem místních voleb, jež se konaly v Británii ve čtvrtek spolu s volbami do Evropského parlamentu, bude opoziční Labouristická strana. Vyplývá to z předběžných výsledků po sečtení hlasů ve 159 ze 161 volebních okrsků.

Foto: Andrew Winning, Reuters

Šéf britské euroskeptické strany UKIP Nigel Farage oslavuje třetí místo v místnách volbách. Strana dostala 17 procent a skončila třetí.

Článek

Podle listu The Guardian získali labouristé 31 procenta hlasů. Na druhém místě za nimi skončili s 29 procenty vládní konzervativci a na třetím pak euroskeptická Strana nezávislosti Spojeného království (UKIP), jíž dalo hlasy 17 procent voličů. Místní volby se konaly v Anglii a Severním Irsku a k urnám přišlo 36 procent oprávněných voličů.

Labouristé získali nově 300 křesel na radnicích a velké zisky mají zejména v Londýně. UKIP si vedla dobře v Essexu a na severu Anglie, nikoli v Londýně. Dle AFP však nebude schopná ani v jednom místě radnici kontrolovat.

Konzervativci premiéra Davida Camerona přišli skoro o 200 křesel, v Londýně byli úspěšní v Kingstonu, kde získali vedení radnice, již do nynějška ovládali liberální demokraté.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám