Hlavní obsah

Separatisté vyzvali obyvatele Slavjansku k odchodu z města

Slavjansk

Povstalci východoukrajinském Slavjansku vyzvali v pátek obyvatele stotisícového města k evakuaci „v zájmu zachování životů a majetku”. V opačném případě prý hrozí masové oběti.

Foto: Maxim Zmeyev, Reuters

Separatisté na transportéru ve Slavjansku s označením sil Doněcké lidové republiky

Článek

Výzvu podle místního serveru Slavgorod vydal velitel slavjanských separatistů Igor Strelkov, podle ukrajinských médií vysoký důstojník ruské vojenské rozvědky GRU Igor Girkin, jenž je také ministrem obrany neuznané Doněcké lidové republiky.

Ze zpráv ukrajinských médií nevyplývá, že by rodiny ve Slavjansku výzvy vzbouřenců uposlechly. Všech devět výpadovek ze Slavjanska kontroluje armáda.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Kostjantynivka

Strelkov slavjanským občanům vzkázal, že ukrajinské armádě „vydal příkaz” k zastavení palby. Pokud ukrajinské ozbrojené síly jeho výzvy neuposlechnou, bude muset využít veškerou svou palebnou sílu a neručí za nic. Za takových okolností by prý mohlo ve městě dojít k „masovým ztrátám na životech”.

Blízký Strelkovův spolupracovník, šéf slavjanských komunistů Anatolij Chmelevoj, serveru Slavgorod řekl, že ukrajinská armáda k městu stahuje obrněné posily. Útok podle něj lze očekávat každým okamžikem.

Foto: Alexander Zemlianichenko, ČTK/AP

Minometným granátem zapálené plynové potrubí u Slavjansku

Boje v posledních dnech zesílily. Trvají už deset dní, ale tento týden nabraly na intenzitě. [celá zpráva]

Poslední tři dny dopadaly na město minometné granáty a zničily několik domů a plynové potrubí. Zraněno bylo podle povstalců několik lidí.

Ukrajinské zdroje tvrdí, že na domy záměrně stříleli separatisté, aby vyprovokovali zásah, ale nic to nepotvrzuje. Spíše je zasáhla ukrajinská armáda. [celá zpráva]

Povstalci před několika dny vyzvali k evakuaci slavjanských dětí, které se měly přesunout do letních táborů severně od města.[celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám