Hlavní obsah

Boje na východě Ukrajiny si vyžádaly nejméně 26 mrtvých

Kyjev
Aktualizováno

Možná až 26 mrtvých si vyžádaly tvrdé boje mezi separatisty, ukrajinskými vojáky a dobrovolníky na východě Ukrajiny. U vesnice Karlivka v Doněcké oblasti mezi Krasnoarmijskem a Doněckem padla do léčky skupina dobrovolníků bojujících na straně vlády. Šest zajatých dobrovolníků údajně proruští radikálové postříleli. V Luhanské oblasti v boji s armádou zahynulo údajně dvacet separatistů.

Foto: Valentyn Ogirenko, Reuters

Separatisté u dobytého pásového transportéru u Lysyčansku.

Článek

V boji u vsi Karlivka byli podle fotoreportéra AFP zabiti patrně čtyři separatisté, zatímco pátý mrtvý patřil k dobrovolníkům bojujícím na straně ukrajinské armády. Předseda ukrajinského Pravého sektoru Dmytro Jaroš přiznal ztráty. „Mezi našimi jsou zabití a opravdu hodně zraněných.”

Podle velitele praporu Donbas Semjona Semenčenka bylo okamžitě zahájeno vyjednávání o osvobození zajatých bojovníků. Vůdce separatistických oddílů Igor Bezler, kterého ukrajinská média označují za podplukovníka ruské vojenské rozvědky GRU, ale velení praporu Donbas oznámil, že všichni zajatci byli zastřeleni.

Kolik bylo zabito osob, není známo. "Pokud neuvidím jejich mrtvá těla, jejich smrt potvrdit nemohu," řekl agentuře Unian Semenčenko.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Kostjantynivka

Semenčenko si myslí, že v případě léčky šlo o zradu: „Jsem přesvědčen, že trasa našeho přesunu byla teroristům známa. Taková velká koncentrace (sil) na oběžných kontrolních stanovištích separatistů nebyla obvykle pozorována. Bojují proti nám oddíly z Čečenska.“

Foto: Stringer, Reuters

Padlí ukrajinští dobrovolníci na korbě nákladního automobilu u Doněcku

Foto: Maxim Zmeyev, Reuters

Separatisté na transportéru ve Slavjansku s označením sil Doněcké lidové republiky

Silné boje ohlásila dnes média i z Luhanské oblasti, kde se střetly vládní jednotky s povstalci mezi obcemi Rubižne a Druželjubivka. Ministerstvo obrany oznámilo, že dvacet povstalců bylo v noci na pátek zabito a dalších třicet zraněno. Armáda ztratila jednoho muže, tři vojáci byli hospitalizováni. K přestřelce došlo při útoku asi 500 proruských radikálů na armádní konvoj.

Obětí přibývá

Počty obětí a zraněných ale nelze ověřit a čísla jsou protichůdná. Ve čtvrtek padlo nejméně 13 a podle některých zpráv až 18 vojáků, což byly nejtěžší ztráty od počátku nepokojů.  Kyjevské úřady podle BBC ohlásily, že vládní síly mají dva padlé a sedm raněných.

Foto: Yannis Behrakis, Reuters

Ukrajinští vojáci na místě, kde padlo ve čtvrtek 13 jejich příslušníků.

V noci na pátek pokračovaly pokusy separatistů překročit hranici s Ruskem. Podle ukrajinských úřadů se snaží z Ruska dovézt zbraně. Opět napadli pohraničníky na přechodu Stanično–Luhansk, kteří čelili útoku už o den dříve.

Zablokovali jim výjezd a hrozili šturmem. Obklíčení ukončili kolem čtvrté. Pokusů narušit hranici bylo více. Na jednom místě se v 01.30 objevila čtyři nákladní vozidla Kamaz, ale nakonec čáru nepřejela. Pohraniční stráž dostala informace, že se separatisté pokoušejí z Ruska dopravit zbraně a munici.

Útok na železnici

Dvoukolejná trať na trase Štěrovka–Ščetobo byla vyhozena do povětří u stanice Ruběžnoje, která byla ostřelována.

Foto: Valentyn Ogirenko, Reuters

Separatisté se zmocnili obrněného transportéru u Lysyčansku

Snaha zmařit volby

V Severodoněcku v Luhanské oblasti členové národní milice samozvané Luhanské lidové republiky unesli šéfa místního volebního štábu strany Otčina Serhyje Samarského, když odcházel z budovy štábu. Zadrželi ho uvnitř, naložili do černé volhy a odjeli s ním neznámo kam. Současně zabavili i volební seznamy.

Cílem separatistů je narušit nedělní prezidentské volby, uvedl mluvčí protiteroristické operace Vladislav Selezněv: „Aktivizace násilných činů teroristů proti armádě má výrazně zhoršit situaci v oblasti s cílem narušit volební kampaň.“

Ozbrojení povstalci mají pod kontrolou víc než polovinu volebních místností v Doněcké a Luhanské oblasti a snaží se nepřipustit hlasování v nedělních prezidentských volbách, považovaných za klíčové pro budoucnost země.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám