Hlavní obsah

Putin sbírá body, do tajgy vypustil trojici tygrů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Ruský prezident Vladimir Putin ve čtvrtek znovu osvědčil svou pověst obětavého ochránce přírody, když vypustil do volné přírody trojici mláďat vzácného tygra amurského. Ceremoniál se uskutečnil v Amurské oblasti na ruském Dálném východě, kde se prezident zúčastnil pracovní porady.

Foto: Alexei Druzhinin/RIA Novosti/Kremlin, Reuters

Vladimir Putin v lesním parku v Amurské oblasti na ruském Dálném východě

Článek

Podle záběrů ruské televize šéf Kremlu, oblečený v džínsách a kožené bundě, vypustil do tajgy dva samce Kuzju a Borju a samici Ilonu. Tygřích sirot se ruští ochránci zvířat ujali v roce 2012, kdy jejich matku zřejmě zabili pytláci.

Podle ruských médií to byla zatím největší skupina vzácných dravců, která byla zdárně odchována. Mláďata budou díky čipu pod kůží a satelitnímu sledování dál pod dohledem.

Na východní Sibiři žije podle odhadů 360 kusů těchto zvířat, ale jejich počet se pomalu snižuje vinou pytláků, ale i lesních požárů a občas i vyděšených či ohrožených vesničanů.

Putin si v médiích rád buduje pověst neohroženého milovníka divoké přírody. Letos v únoru vstoupil v Soči do levhartí klece, předloni zaujal letem na deltaplánu, jímž prý chtěl navést bílé jeřáby na cestu do teplých krajin.

Podle kritiků jsou podobné akce předem připraveným divadlem, které má jen zvýšit popularitu ruského vůdce. Jiní ale připouštějí, že Putinova mediálně vděčná představení zvyšují zájem veřejnosti o ochranu životního prostředí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám