Hlavní obsah

Zeman nepřímo varoval před vítězstvím Tymošenkové na Ukrajině

– Kišiněv

Prezident Miloš Zeman v Moldavsku nepřímo varoval před vítězstvím expremiérky Julije Tymošenkové v nedělních prezidentských volbách na Ukrajině. Jeho protějšek Nicolae Timofti doufá v ukončení vojenských akcí v sousední zemi a uskutečnění klidných voleb hlavy státu, které přispějí ke zmírnění vyhrocené situace v regionu. Oba prezidenti to ve čtvrtek řekli na tiskové konferenci po společném jednání v moldavské metropoli Kišiněvu.

Foto: Petr Horník, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

Zeman uvedl, že se nechce vměšovat do vnitřních záležitostí Ukrajiny ani vyjadřovat svoje osobní sympatie či antipatie k jednotlivým kandidátům na novou ukrajinskou hlavu státu. Ve své řeči však nepřímo zmínil svého času vězněnou Tymošenkovou, která je známá svým světlým copem. "Andílek s plavými copy nemusí být nutně andílkem," varoval Zeman.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Český politik věří, že nový ukrajinský prezident dosáhne smíření s proruskými separatisty. "Čímž se vyhne jak riziku občanské války, tak riziku vnější invaze," řekl Zeman. "Pevně doufáme, že budou zastaveny všechny vojenské akce, které vedou ke ztrátám lidských životů," vyjádřil se k situaci v sousední zemi moldavský prezident Timofti.

Kišiněv se obává rozšíření násilností na Ukrajině blíže k moldavským hranicím. Podobný vývoj by podle některých představitelů mohl posílit separatistické tendence v prorusky orientovaném regionu Podněstří. "Všechny problémy, které se objevují, musí být řešeny mírovou cestou," vyzval Timofti.

Související téma

Foto: Valentyn Ogirenko, Reuters

Julija Tymošenková

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám