Hlavní obsah

Boje na východě Ukrajiny si vyžádaly 13 obětí

– Kyjev • Aktualizováno

Nejméně 13 ukrajinských vojáků padlo v noci na čtvrtek při útocích proruských separatistů na východě Ukrajiny. Dalších 31 vojáků utrpělo zranění. Uvedl to úřadující ukrajinský prezident Oleksandr Turčynov. Předáci samozvané Luhanské lidové republiky ve čtvrtek vyhlásili mobilizaci.

Foto: Maxim Zmeyev, Reuters

Separatista před poničeným domem ve Slavjansku

Článek

Vojáci podle ukrajinských médií padli do pasti povstalců u města Volnovacha, které leží v Doněcké oblasti zhruba na půl cesty mezi Doněckem a Mariupolem.

"Teroristé použili obvyklou taktiku: jeden z mostů zablokovali provokatéři v civilu a za jejich zády spustili útočníci palbu na ukrajinské vojáky," uvedlo v prohlášení ukrajinské ministerstvo obrany.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Reportéři agentury AP viděli kromě jiného tři spálené obrněné transportéry a další ohořelá vojenská vozidla po útoku rebelů.

Ztráty kritizoval ukrajinský bezpečnostní expert Dmytro Tymčuk: „Vzhledem ke skutečnosti, že v současnosti jsou zóně protiteroristické operace zapojené dostatečné síly, opět vyvstává otázka ohledně efektivnosti a kompetence velení operace.”

Foto: Maxim Zmeyev, Reuters

Separatisté na kontrolním stanovišti u poničeného domu u Slavjansku

List Ukrajinska pravda na svém webu s odvoláním na policejní mluvčí napsal, že v Luhanské oblasti se válčí i u města Lisičansk, kde vyletěl do povětří most přes řeku Severní Doněc. Vládní strana tam hlásí nejméně čtyři raněné, povstalci deset.

Mobilizace

Předáci samozvané Luhanské lidové republiky podle agentury ITAR-TASS ve čtvrtek vyhlásili "válečný stav" a "všeobecnou mobilizaci" všech mužů ve věku od 18 do 45 let.

Foto: Valentyn Ogirenko, Reuters

Příslušník sil ministerstva vnitra si prohlíží rozstřílené dveře základy v Luhansku.

Učinili tak poté, co ve středu úřadující ukrajinský prezident Oleksandr Turčynov ohlásil, že vládní jednotky jsou připraveny zahájit závěrečný útok na separatisty, aby na východě země mohly v neděli proběhnout prezidentské volby. [celá zpráva]

Separatisté předpokládají, že Kyjev se pokouší ovládnout co největší část území, aby se volby konaly na co největším území.

Separatisté se pokusili dostat do Ruska

V Luhanské oblasti se v noci na čtvrtek separatisté pokusili překročit hranici Ukrajiny s Ruskem. Při jednom z útoků použili kulomety a několik strážců hranic zranili, uvedla ve čtvrtek Ukrajinska pravda. Zatím není jasné, zda se pokoušeli vytvořit ústupovou cestu do Ruska, neboť ukrajinský prezident ohlásil závěrečnou fázi tažení proti teroristům, nebo se pokoušeli přisunout posily.

Foto: Maxim Zmeyev, Reuters

Zinajda Packanová před bojem zničeným domem na předměstí Slavjansku.

Největší střet začal kolem 23:00 v Stanično-Lugansku, kde pohraničníci zachytili „skupinu třiceti lidí ozbrojených automatickými zbraněmi včetně kulometů“. Nařídili jim odevzdat zbraně a opustit oblast hranice. „Kategoricky to odmítli,“ uvedla pohraniční stráž a dodala: „Po příchodu posil radikálové zahájili útok za použití automatů, kulometů, granátometu a ručních granátů. Z nedalekých domů po pohraničnících stříleli snipeři. Bitva trvala půl hodiny.“

„Pohraničníci odvrátili tři útoky na svou jednotku a donutili útočníky se stáhnout. Během boje pohraničníci za použití granátů zničili dva palposty, z nichž stříleli snipeři. Také poškodili silniční válec, s jehož pomocí se útočníci dostali přes bránu základny letectva,“ stojí ve zprávě ochránců hranic s tím, že několik jich utrpělo zranění a další byli ohlušeni explozemi.

Jednalo se už o druhý pokus o narušení hranice v noci na čtvrtek. První byl podniknut už o hodinu dříve. „Pohraniční stráž v Krasnodonu objevila tři kamazy v doprovodu nivy, které vjely do Ukrajiny ze strany Ruské federace. Na výzvy, aby zastavily, ani na varovné výstřely nereagovaly,“ uvedla pohraniční stráž ve zprávě. „Až poté, co pohraničníci začali střílet s cílem zabít, se automobily obrátily a vrátily do Ruska,“ doplnila s tím, že šlo už o čtvrtý podobný případ. Informovala proto své ruské kolegy.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Obyvatelé Slavjansku kontrolují své domy po dělostřelecké palběVideo: Reuters

Zatím není jasné, proč došlo k narušení hranice. Ve středu se objevily zprávy, že si radikálové ze Slavjansku budují ústupový koridor do Ruska. [celá zpráva]

Mohlo však jít i o snahu přisunout z Ruské federace posily před dalším útokem ukrajinských sil.

Foto: Yannis Behrakis, Reuters

Roza Gerasimenková si prohlíží škody na svém domě ve Slavjansku zničeném palbou uktrajinských sil.

Palba na obytnou čtvrť Slavjansku

Na obytnou čtvrť ukrajinského Slavjansku dopadaly ve středu minometné granáty. List Ukrajinska pravda citoval velitele protiteroristické operace Vladislava Selezněva, že stříleli separatisté, aby vyprovokovali akci vládních sil.

Selezněv dodal, že cílem protiteroristické operace je udržet v oblasti klid a mír. „Teroristé to vědí, a proto uplatňují taktiku sabotáží, střílejí na ukrajinské vojáky z obytných čtvrtí, dětských hřišť, skrývají se za pokojnými civilisty. Vědí, že za těchto podmínek nebudou ukrajinští vojáci opětovat palbu.”

Foto: Alexander Zemlianichenko, ČTK/AP

Hořící plynové potrubí zasažené granátem u Slavjansku

Ve středu se ale objevily zprávy, že na jedno z předměstí Slavjansku dopadaly granáty vypálené vládními silami. Při jejich útoku bylo poničeno několik domů a zraněni tři lidé, uvedli separatisté.

Reklama

Výběr článků

Načítám