Hlavní obsah

Na Ukrajině vyzvali poslance, aby zvážili demisi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mykolajiv

Účastníci kulatého stolu v Mykolajivě nepřímo vyzvali ukrajinský parlament k rozpuštění. Poslanci mají zvážit, zda jsou schopni řešit situaci. Premiér Arsenij Jaceňuk uvedl, politici na Ukrajině musejí naslouchat vůli lidí, která se změnila, a reagovat na problémy výrazně rychleji.

Foto: Andrew Kravchenko, ČTK/AP

Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk (vlevo) a bývalí prezidenti Leodin Kravčuk a Leonid Kučma (vpravo) u kulatého stolu v Charkově.

Článek

Účastníci diskuse schválili výzvu poslancům ukrajinského parlamentu, v níž nepřímo vyzývají k jeho rozpuštění. Poslanci by měli zvážit, do jaké míry jsou schopni zajistit nový kurz Ukrajiny a mír a shodu ve společnosti. "Doba je složitá," uvedl exprezident Kravčuk, který výzvu tlumočil. "Můžete-li, jednejte, nemůžete-li, odejděte," vzkázal poslancům. Řádné parlamentní volby se na Ukrajině mají konat v roce 2017.

Podle premiéra Jaceňuka se země velmi silně změnila a „je nutné toho hodně udělat“. Vyzval politiky, aby naslouchali lidu, protože v ministerských kancelářích se žije úplně jinak. „Po událostech, které se odehrály na Ukrajině, všichni politici pochopili, že společnost žije podle jiných zákonů, než jaké panují v kabinetu. Nikdo nemohl předpokládat, jak skončí Majdan. Byl jsem tři kroky za lidmi, protože šli hodně rychle,” řekl Jaceňuk podle listu Ukrajinska pravda.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Stanové městečko na kyjevském Náměstí nezávislosti

Premiér zmínil i parlamentem nově přijaté memorandum o porozumění: „Je lepší, když je, než kdyby neexistovalo. Je lepší ukázat, že jsme schopní něčeho dosáhnout, než mít automaty bandity v Doněcku a Luhansku.“

Lid má vyhnat „teroristy”

V dalším prohlášení mykolajivský kulatý stůl vyzval ukrajinský lid, aby "převzal iniciativu v boji s teroristy" a v hojném počtu se zúčastnil nedělních prezidentských voleb. Rusko účastníci diskuse vyzvali, aby zastavilo vměšování do vnitřních ukrajinských záležitostí. "Doufáme, že ruský národ uvěří dobrým úmyslům Ukrajiny a naše země se stane nezávislým demokratickým státem," praví se v prohlášení.

Jaceňuk na třetím kulatém stole, který se konal na jihu Ukrajiny v Mykolajivě, řekl, že jednání jdou správným směrem, i když kritici uvádějí, že bez zapojení separatistů nemají cenu. O dialogu národní jednoty řekl: „První byl v parlamentu. Byl zajímavý, ale ne moc. Druhý v Charkově měl tvrdě ideologický rámec, jednalo se na něm o otázce jednoty země. Na třetím - v Mykolajivu už nikdo nepoložil otázku ohledně jednoty Ukrajiny.”

Foto: David Ryneš, Yahoo Maps

Jednání moderoval německý diplomat Wolfgang Ischinger, který je s dosavadním průběhem kulatých stolů spokojen: "Tento široký a otevřený dialog může významně napomoci uklidnění situace v předvečer prezidentských voleb."

Zapojení oligarchů

Během diskuse se ve středu hovořilo o vlivu ukrajinských oligarchů na politický vývoj v zemi. Exprezident Kravčuk v této souvislosti prohlásil, že bez oligarchů nelze jednotu a prosperitu Ukrajiny zajistit: ”Oligarchové nejsou jen špatní. Pokud se státní moc nenaučí spolupracovat s byznysem, pořádku se na Ukrajině nedočkáme.”

Mimořádně silná bezpečností opatření

Před příjezdem vládní delegace na místo jednání zaujali na okolních budovách pozice odstřelovači, prostor prohledávali vojáci se psy. Vláda, která souběžně s kulatým stolem ve městě uspořádala výjezdní zasedání, dorazila ve vojenském letadle.

Foto: Alexander Zemlianichenko, ČTK/AP

Separatisté u Slavjnasku kontrolují auta

”Speciální vojenská operace, vojenský letoun, vážné tváře. Vše v duchu doby,” napsal ve Facebooku ministr mládeže a tělovýchovy Dmytro Bulatov.

Původně se třetí kulatý stůl měl konat ve východoukrajinském Doněcku, jednom z hlavních center proruských povstalců. Ambiciózní plán doněckého gubernátora Serhije Taruty ale nevyšel, organizátoři kvůli neúměrnému bezpečnostnímu riziku přeložili jednání do klidnějšího Mykolajiva.

Reklama

Výběr článků

Načítám