Hlavní obsah

Hladina Sávy opět roste a rozvodňuje se Dunaj

– Bělehrad/Sarajevo • Aktualizováno

Hladina řeky Sávy po pomalém poklesu začala ve středu opět pomalu stoupat, uvedla stanice B92. Rozvodnil se i Dunaj, který není schopen pojmout vodu ze Sávy, a proto opět stoupá i její hladina. Nadále ohrožuje Obrenovac i velkou elektrárnu poblíž. V Srbsku si povodně vyžádaly 27 obětí

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Srbská Krupanj zmizela po povodních pod nánosy bahnaVideo: Reuters

 
Článek

Z města Obrenovac, které je pod vodou už šest dní, bylo v noci evakuováno dalších 2000 lidí. Celkem bylo z města evakuováno už 24 000 obyvatel. Elektrárnu chrání pytle s pískem.

V Bělehradě vybudovali záchranáři asi dvanáctikilometrovou hráz z pytlů s pískem, která má srbskou metropoli před přívaly vody uchránit.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Strach v Bulharsku a Rumunsku

Bulharsko očekává kulminaci Dunaje v pátek. Severobulharské město Ruse, kde hladina v úterý překonala sedmimetrovou výšku, prozatím hlásí asi 30centimetrový růst hladiny denně. Vodohospodáři tvrdí, že Dunaj protipovodňové zábrany nepřekoná.

Tuny mršin hrozí epidemiemi

Teplé a slunečné počasí, které vystřídalo vytrvalé deště, umožnilo začít s úklidem a dezinfekcí zaplavených území. Na povodněmi postižených místech Srbska a Bosny a Hercegoviny se nyní řeší problémy s nánosy bahna a mršinami utonulých zvířat.

Foto: Amel Emric, ČTK/AP

Srbsko a Bosna se potýkají se zdechlinami hospodářských zvířat.

"Jsou tady tuny uhynulých zvířat, které musíme zlikvidovat," prohlásil srbský premiér Aleksandar Vučić. Portál durangoherald.com napsal, že s opadající vodou se objevují tisíce zdechlin krav, prasat, ovcí, psů a dalších zvířat, která na místě při útěku před živlem zanechali majitelé.

Například na jedné farmě v severobosenském městě Šamac, které leží na soutoku Bosny a Sávy, vytáhli vojáci ze stájí s pomocí lan asi 400 mršin krav.

Foto: Sulejman Omerbasic, ČTK/AP

Povodněmi postižené Srbsko a Bosna a Hercegovina se potýkají s nánosy bláta a nedostatkem pitné vody.

Lidem hrozí epidemie tyfu, žloutenky a dalších nemocí. Sarajevo i Bělehrad vydaly varování, že šíření nákazy může dosáhnout katastrofických rozměrů.[celá zpráva]

Rozsah škod není zatím znám. Odhaduje se, že dosáhne několika miliard eur (desítky miliard korun). Srbská vláda oznámila, že chce seznam škod vypracovat do 30. května. Vučičův kabinet nicméně již v úterý sdělil, že škoda rozhodně přesáhne miliardu eur (přes 27,5 miliardy korun). Podle médií je například poškozeno 3500 ze 17.000 kilometrů silnic vyšších tříd.

Foto: Amel Emric, ČTK/AP

Slunečné počasí umožnilo začít s úklidem.

V Srbsku začal od středy třídenní státní smutek k uctění památky obětí povodní. Zatím není znám přesný počet obětí, bilance již podle všeho překročila pět desítek mrtvých. Dalších několik desítek lidí úřady pohřešují.

Reklama

Výběr článků

Načítám