Hlavní obsah

Kyjev i Washington popírají stahování ruských vojáků

Kyjev/Moskva

Rusko navzdory slibům nestahuje svá vojska od ukrajinských hranic. Oznámil to v úterý mluvčí ukrajinského ministerstva zahraničí Jevhen Perebyjnis. Reagoval na pondělní prohlášení prezidenta Vladimira Putina, že se ruská armáda po manévrech v pohraničí vrací do kasáren.

Foto: ČTK/AP

Ruští vojáci. Ilustrační foto

Článek

"Přinejmenším k dnešnímu dni nejsou žádné změny v dislokaci vojsk patrné," řekl ukrajinský mluvčí. Pohyb ruských vojsk nezaznamenal ani americký Pentagon.

Putin už stažení ruských jednotek od hranic s Ukrajinou oznámil třikrát, tentokrát údajně příkaz k odchodu od hranic vydal i ministr obrany Sergej Šojgu. [celá zpráva]

Ukrajinská pohraniční vojska ani západní státy ale dosud nikdy stahování ruských vojáků nepotvrdily. Při hranicích s Ukrajinou je jich údajně na 40 000.

"Nechce se věřit, že ruská vojska už prakticky měsíc ignorují rozkazy svého nejvyššího velitele," upozornil Perebyjnis. "V takovém případě by situace byla ještě vážnější, než jsme předpokládali. Pravděpodobnější ale je, že ruské vedení demonstrativně ignoruje normy mezinárodního práva a otevřeně dezinformuje veřejnost," dodal mluvčí.

Pentagon: Žádný pohyb nevidíme

Žádné důkazy svědčící o pohybech ruských vojsk nemá ani americký Pentagon.

"Prezident Putin nařídil vojákům návrat do kasáren, což podle nás znamená celkové stažení všech sil rozmístěných u ukrajinských hranic. Nic takového zatím nevidíme," řekl novinářům mluvčí Pentagonu John Kirby. "Jsou jich tam pořád desetitisíce," dodal.

Ruské ministerstvo obrany v úterý uvedlo, že na své základny se vracejí vojáci cvičící v Belgorodské, Brjanské a Rostovské oblasti. Kyjev i Západ obviňují Rusko, že chce armádu využít ke vpádu na Ukrajinu, kde proti sobě na východě země již několik týdnů bojují vládní jednotky s proruskými separatisty.

Kreml přípravu invaze odmítá, vyhrazuje si ale právo zasáhnout k ochraně krajanů a rusky hovořících obyvatel.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám