Hlavní obsah

V centrále odborů v Oděse zabíjel chloroform, nikoliv zplodiny z požáru

Kyjev
Aktualizováno

V Domě odborových svazů v ukrajinské Oděse, kde 2. května zemřelo při střetech zastánců jednotné Ukrajiny se separatisty 32 lidí, zabíjel chloroform. V pondělí to uvedl šéf vyšetřovací skupiny ministerstva vnitra Viltalij Sakal, informovala agentura Intefax-Ukrajina.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

V centrále odborů v Oděse zabíjel chloroform, nikoliv zplodiny z požáruVideo: Reuters

 
Článek

„V nečistotách a sazích, které byly odebrány při zkoumání v budově Domu odborů, byla zjištěna látka identifikovaná jako chloroform,“ prohlásil Sakal. Vyšetřovatelé podle něj nyní pátrají po tom, jak se tam látka používaná při operacích dostala. Úřady už se s prosbou o kvalifikovanou pomoc obrátily na Izrael.

Při střetech 2. května zemřelo celkem 48 lidí, z toho 32 při požáru v centrále odborářů. Dosud se hovořilo o tom, že oběti se většinou otrávily oxidem uhelnatým. To ale Sakal vyvrátil. „Vdechování výparů chloroformu vede k zástavě dechu, jako se to stalo tady,“ uvedl s odkazem na znalecký posudek.

Foto: Yevgeny Volokin, Reuters

Dům odborů i tábor proruských demonstrantů před ním zachvátily plameny, které si vyžádaly na čtyři desítky mrtvých.

Sakal doplnil, že chloroform byl podle odborníků v domě několik dní před osudným pátkem.

V Domě odborů umírali separatisté, kteří se sem uchýlili před svými odpůrci. Z domu pak na lidi na náměstí házeli zápalné láhev, opačný tábor rovněž útočil. Není jasné, kdo budovu zapálil. Ukrajinská vláda obvinila proruské síly, ale i policii, která nezasáhla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám