Hlavní obsah

Prezidentem samozvané Luhanské republiky se stal Rus

Luhansk
Aktualizováno

Odštěpenecká Luhanská lidová republika na neklidném ukrajinském východě přijala na nedělním zasedání samozvaného parlamentu ústavu a zvolila si své vedení. Prezidentem se stal jeden z vůdců proruských separatistů Valerij Bolotov a premiérem Vasilij Nikitin, uvedla agentura ITAR-TASS. Je dalším Rusem ve vedení samozvaných nezávislých republik.

Foto: Evgeniy Maloletka, ČTK/AP

Valerij Bolotov

Článek

Prezident Bolotov, jak připomněla ruská televize RT, se narodil v Rusku. Po vypuknutí nepokojů na východě Ukrajiny stanul v čele luhanských separatistů jako takzvaný lidový gubernátor. Nedávno byl na návštěvě Ruska. Při návratu ho zadrželi ukrajinští pohraničníci, ale nikdo jim nepřišel na pomoc, takže stovka separatistů Bolotova osvobodila. [celá zpráva]

Státní rada Luhanské lidové republiky, která zastupuje prozatímní zákonodárný sbor, si také vybrala svého předsedu. Stal se jím Alexej Karjakin, uvedla na svém webu ruská televize RT.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Jako premiér vytvořím nový kabinet. Příslušné kandidáty oznámím později,” prohlásil Vasilij Nikitin po svém jmenování do čela separatistické vlády. Jména členů jeho kabinetu by mohla být známa v pondělí.

Před osmi dny Luhanská a Doněcká oblast uspořádaly kontroverzní referenda, ve kterých se podle separatistů drtivá většina obyvatel vyslovila pro nezávislost. Tu vyhlásily minulé pondělí. Kyjev a Západ hlasování neuznávají.

Rusové ve vedení nezávislých republik

Bolotov je dalším člověkem z Ruska ve vedení nezávislých lidových republik. V Doněcké je ministrem obrany Igor Strelkov, který je označován za agenta ruské vojenské rozvědky GRU, ztotožňován s Rusem Igorem Girinem.

Ruské občanství má zřejmě i premiér Doněcké lidové republiky Aleksandr Borodaj s bohatou minulostí. Borodaj pracoval dlouho v reklamě, měl vlastní PR agenturu a konzultační firmu Sociomaster. Měl blízko k ruskému zpravodajskému serveru Lifenews.ru a dalším státním ruským médiím.

Působil také dlouho v investičním fondu Maršal Kapital. Jeho majitel Konstantin Malofejev uvedl, že byl jeho poradcem. Firmu provází skandály, je podezřelá ze zpronevěry 200 miliónů dolarů z banky VTB a také z toho, že nevrátila půjčku Rossgazpromu na nákup společnosti Nutritek, jejímž majoritním akcionářem je přitom právě Maršal Kapital.

Má blízko k pravoslavným kruhům a ruským nacionálním konzervativcům.

Během krymské krize radil Borodaj krymskému premiérovi Sergeji Aksonovovi. Profil Borodaje sestavily Ukrajisnka pravda a Vedomosti.

Reklama

Související témata:

Související články

Oligarcha Achmetov se dohodl se separatisty

Zástupci holdingu Metinvest ukrajinského miliardáře Rinata Achmetova podepsali ve východoukrajinském Mariupolu memorandum o zajištění pořádku a bezpečnosti, na...

Ukrajinská krize má 250 obětí

Při protestech na Ukrajině zahynulo od loňského listopadu podle odhadu OSN na 250 lidí, z toho 127 od zahájení operace ukrajinských vládních jednotek proti...

Výběr článků

Načítám