Hlavní obsah

Armáda nepomohla pohraničníkům, kteří zadrželi vůdce vzbouřenců, separatisté ho osvobodili

– Dobžanskij

Boje v sobotu probíhají nejen u Slavjansku, ale také otřásají sousední Luhanskou oblastí. Největší střet byl v noci na hraničním přechodu Dobžanskij, kde separatisté osvobodili samozvaného gubernátora Luhanské lidové republiky Valerije Bolotova. Zadrželi ho pohraničníci při návratu z Ruska.

Foto: Alexander Zemlianichenko, ČTK/AP

Separatista střeží silnici ze Slavjansku do Charkova.

Článek

„Ukrajinští pohraničníci ho zadrželi v 5:45, informovali o tom bezpečnostní orgány včetně příslušníků protiteroristické operace. Asi dvě hodiny čekali na pomoc bezpečnostních sil, ale nikdo nepřijel,“ uvedla pohraniční stráž ve svém vyjádření pro Interfax-Ukrajina.

Pohraničníci čelili útoku a stovky ozbrojených separatistů, kterým se nakonec podařilo osvobodit Bolotova.

Neznámí útočníci v sobotu také přepadli automobil jedoucí u vesnice Jubylejnyj do Luhansku. Stříleli po něm z automatických zbraní a zabili jeho řidiče. Při útoku byly zraněné i dvě ženy.

Podle sdělení policie červený chevrolet nezastavil na separatisty zřízeném kontrolním stanovišti na křižovatce ulic Obvodní a Azovské. Vyrazil za ním šedivý GAZ 3110. Jeho posádka chevrolet dohnala a střílela po něm. Zasáhla řidiče, chevrolet sjel ze silnice a muž za volantem na místě zemřel.

V Luhansku také zmizel novinář Volodymyr Stracev, který pracuje pro týdeník Nědělja plus. Na jeho telefony se nelze dovolat. Už po něm pátrají policisté. O jeho osud panují obavy, protože dělal reportáže z budovy ukrajinské tajné služby SBU obsazené separatisty.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám