Hlavní obsah

Moskva kritizuje zprávu OBSE o Ukrajině

Vídeň

Rusko ve čtvrtek protestovalo proti obsahu zprávy evropských pozorovatelů, která analyzuje situaci na východě Ukrajiny. Dokument zaslaný do vídeňského sídla Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE), jehož obsah zatím nebyl zveřejněn, podle Moskvy zkresluje fakta a byl pod tlakem kyjevských úřadů „vyčištěn a sterilizován”.

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Samozvaný starosta Slavjansku Vjačeslav Ponomarjov (vlevo) se zadrženými pozorovateli mise OBSE.

Článek

Ruský zástupce při OBSE Andrej Kelin prohlásil, že dokument je výsledkem „mimořádně silného nátlaku kyjevské vlády a těch, kdo ji dosadili – Spojených států a Evropské unie“. Členové mise OBSE byli údajně vystaveni tlaku ukrajinských úřadů. „Věděli, že pokud budou referovat v rozporu s názorem Kyjeva, dostanou se do problémů,“ uvedl Kelin.

Dokument podle ruského delegáta neobsahuje ani zmínku o „trestné operaci“ ukrajinské armády. „Není tam ani zmínky o tancích, dělostřelectvu, letectvu. Všechno je vyčištěno, protože převládl názor, že na východě jsou teroristé a dokonce ruské diverzní skupiny,“ prohlásil Kelin.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Počet pozorovatelů vzroste

Civilní mise OBSE v počtu asi 200 pozorovatelů pobývala na východě Ukrajiny několik týdnů. Jejím úkolem bylo získávat informace nezbytné k analýze vyhrocené situace, kterou vyvolaly střety kyjevských úřadů s proruskými radikály.

Několik jejích členů včetně českého zadrželi separatisté u Slavjansku. Byli propuštěni až po osmi krušných dnech. [celá zpráva]

Podle čtvrteční informace vedení OBSE budou pozorovatelé i v příštích měsících ve své práci pokračovat, jejich počet se má zvýšit během jednoho měsíce na 300 a během dalších dvou až na 500 osob.

Ruský prezident Vladimir Putin činnost mise tento týden podpořil. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám