Hlavní obsah

Anexe Krymu připravila Ukrajinu o bilión hřiven

Kyjev

Celkové ztráty, které Ukrajině způsobila ruská anexe Krymu, překračují částku jednoho bilionu hřiven (1,7 biliónu korun podle aktuálního kurzu, který se však rychle mění). V Kyjevě to ve středu oznámil ukrajinský ministr spravedlnosti Pavlo Petrenko. Cifra podle něj není úplná a s každým dnem se zvyšuje.

Foto: Baz Ratner, Reuters

Ukrajinská loď Slavutyč zablokovaná ruskými loděmi v přístavu Sevastopol

Článek

Ukrajina totiž průběžně přichází o produkci krymských výrobních závodů, ale také i o bohatství krymského pobřežního šelfu se zásobami zemního plynu. „Ty nyní nezákonně využívá Rusko,” uvedl ukrajinský ministr.

Značné sumy ztrácí ukrajinská státní pokladna i tím, že nemá možnost využívat infrastrukturu krymských přístavů.

Krym navzdory turistickému ruchu a přístavům ale nikdy nepředstavoval klíčovou oblast ukrajinské ekonomiky.

Země čelí velké inflaci

Vyčíslení škod a jejich přepočet na jiné měny je obtížný kvůli rychlému oslabování hřivny, jestliže loni v listopadu byla dolar za 8,2 hřivny, v dubnu za krymské krize za 13 hřiven a nyní na 11,7 hřivny. V zemi se také roztáčí inflační spirála. Jestliže ještě loni země bojovala spíše s deflací, nyní se činí inflace podle webu tradingeconomics 6,9 procenta.

Rusko anektovalo okupovaný Krym v březnu navzdory silným protestům světového společenství.

Podle expertů poloostrov nemá velký hospodářský potenciál kvůli obtížné dostupnosti a nedostatku vody. Moskva už uvedla, že bude muset do krymské ekonomiky silně investovat, očekávají se zejména nové dopravní a energetické projekty, na nichž se možná budou podílet Číňané.

Krym však je důležitý ze strategického hlediska. Umožňuje kontrolovat Černé a zcela ovládat Azovské moře.  Rusko míní využívat jeho přístavy a letiště pro svou armádu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám