Hlavní obsah

Lavrov varuje před občanskou válkou na Ukrajině

– Moskva

Ukrajina je na prahu občanské války, řekl ve středu ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov televizi Bloomberg. Podle něj na východě Ukrajiny už válka je. Otázka připojení oblasti k Rusku je čistě hypotetická.

Foto: Leonhard Foeger, Reuters

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov

Článek

”Když Ukrajinci zabíjejí Ukrajince, tak si myslím, že se Ukrajina přiblížila k občanské válce jako dosud nikdy,” prohlásil Lavrov. Dodal, že na východě a na jihu země už je ”válka, skutečná válka".

Na otázku, jestli Rusko může zaručit, že se nebude chtít zmocnit východu Ukrajiny, odpověděl: ”Musíme začít nikoli hypotetickou otázkou, kdo koho může připojit, ale tím, jak se lidé budou cítit v této zemi."

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Lavrov ale opět vyloučil, že by Rusko zasáhlo vojensky na Ukrajině. „Neplánuje posílat jakékoli jednotky kamkoli,” odpověděl na otázku, zda nezasáhnou v Doněcké nebo Luhanské oblasti.

Ministr také zopakoval dřívější pohrůžky Moskvy Kyjevu, že připojení k Evropské unii by mělo pro Ukrajinu vážné ekonomické důsledky. ”Rozhodnutí o tom přísluší Ukrajincům. Jestli se ale rozhodnou pro připojení k EU, musejí si uvědomit, jaké budou následky v souvislosti s jejich závazky plynoucími z ekonomických dohod v rámci SNS (Společenství nezávislých států tvořené devíti z patnácti bývalých sovětských republik)."

Domnívá se též, že Západ neuvalí na Rusko ekonomické sankce, aby neohrozil globální ekonomiku.

Lavrov dal také najevo, že by Moskva chtěla, aby se vyjasnily informace, podle nichž ukrajinská armáda ve středu použila při vojenské operaci proti rebelům helikoptéry s označením OSN, které Ukrajina dříve poskytla mírovým silám při misi v Kongu. Ruské agentury uvádějí, že ukrajinské vládní síly tyto vrtulníky nasadily ve středu večer u Kramatorsku. OSN prý v souvislosti s touto zprávou vyjádřila znepokojení a s ukrajinskými úřady o tom už jedná.

Prezidentské volby situaci nevyřeší

Podle předsedy ruské Státní dumy Sergeje Naryškina ani prezidentské volby, naplánované na 25. května, situaci na Ukrajině nevyřeší. Příští ukrajinský prezident podle něj nebude plně legitimní, přesto volby podporuje, i když se konají za pokračující „trestné operace vedené vůči dvěma oblastem země, v nichž žije kolem sedmi miliónů obyvatel”, jak Moskva označuje protiteroristickou operaci proti separatistům.

„Stěží si dokážu představit, že takové volby mohou být plně legitimní. Přitom je ale očividné, že neprovedení voleb je ještě smutnější situace, a proto ze dvou zel je nutné vybrat to menší,” konstatoval podle Interfaxu Naryškin.

„Považujeme současný ukrajinský režim za nelegitimní. Samozřejmě míra legitimnosti režimu prezidenta zvoleného 25. května, pokud se volby uskuteční, podle mého názoru nebude úplná,” řekl Naryškin ruské televizi Rossija 24.

Předseda dumy rovněž vyzval Kyjev, aby respektoval výsledky nedělních referend, jež uspořádali proruští separatisté v Doněcké a Luhanské oblasti na jihovýchodě Ukrajiny.

Naopak ruský prezident Vladimir Putin už v dubnu zpochybnil chystané předčasné prezidentské volby, protože sesazený Viktor Janukovyč je podle Moskvy formálně stále hlavou státu. Bojkotovat je chtějí také vůdci doněckých a luhanských separatistů. Jejich konání na druhé straně podporuje Západ.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám