Hlavní obsah

Na Ukrajině plánují jednání se separatisty, začít mohou už ve středu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev
Aktualizováno

Na Ukrajině se připravují jednání se separatisty. Plánuje je Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE), která má pro ně podporu Moskvy i Washingtonu. Plán v úterý přijel do Kyjeva podpořit německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier. Jednání by mohla začít ve středu. S ideou podobného dialogu v úterý přišla i expremiérka Julija Tymošenková.

Foto: Andrew Kravchenko, ČTK/AP

Německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier (třetí zleva) a ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk (vpravo) při úterním jednání o řešení ukrajinské krize.

Článek

Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk oznámil, že jednání by mělo začít už ve středu. V Kyjevě o tom jednal se Steinmeierem. Německý ministr zahraničí myšlenku kulatého stolu podpořil s tím, že jednání se musí uskutečnit na Ukrajině a řídit je musí kyjevská vláda. Podle Steinmeiera by se kulatých stolů mohlo uskutečnit hned několik, kromě centrálního kyjevského i v ukrajinských regionech.

Celoukrajinské rozhovory chystá OBSE. Její šéf Didier Burkhalter jako základ pro jednání navrhl plán, která počítá s odzbrojením nezákonných skupin, amnestií, debatou o decentralizaci a o statutu ruštiny a zajištěním spravedlivých prezidentských voleb 25. května.

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier (vlevo) a ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk v Kyjevě.

Rusko Burkhalterův plán podpořilo. Moderátorem diskuse u kulatého stolu se má stát německý diplomat Wolfgang Ischinger. Pro je i Moskva. [celá zpráva]

Problémem ale je, že ukrajinská vláda sice hovoří o zapojení zástupců z východu země, ale nechce zasednout k jednacímu stolu s „teroristy”, což je výraz vyhrazený ve vládních prohlášeních proruským radikálům. Moskva ale zapojení vzbouřenců považuje za klíčové.

Návrh Tymošenkové kritizuje současnou vládu 

S vlastním návrhem na kulatý stůl přišla i expremiérka Julija Tymošenková. Do debaty o budoucnosti země by se podle ní měli zapojit i vůdci proruských organizací v Doněcké a Luhanské oblasti, které v pondělí vyhlásily nezávislost na Kyjevu. [celá zpráva]

Rozhovory u kulatého stolu by se neměly konat v Kyjevě, ale v Doněcku, řekla Tymošenková, která se za necelé dva týdny bude ucházet o post hlavy státu: „Organizovat kulatý stůl v Kyjevě a bez účasti zástupců Doněcka a Luhanska včetně proruských hnutí je koncepčně neúčinné a nepřijatelné.”

Současně zkritizovala postoj současného vedení země: „Vláda ztratila mnoho času a nesnažila se vyslyšet hlasy Ukrajinců z jihu a východu. Cílem rozhovorů by mělo být hledání příčin nynějšího konfliktu na východě země i to, jak krizi vyřešit.”

Vzhledem k tomu, že její iniciativa přichází po iniciativě OBSE nelze vyloučit, že je součástí její prezidentské kampaně před volbami naplánovanými na 25. května.

Hádka v parlamentu

Problémem je i nejednotné vedení Ukrajiny. Poslanecká debata o příčinách krize vyústila v hádku. Opoziční poslanci kritizovali vládu za "genocidu" proruských radikálů v Doněcké a Luhanské oblasti.

Postup vlády proti povstalcům kritizovali kromě komunistů i poslanci donedávna vládní Strany regionů svrženého prezidenta Viktora Janukovyče. "Nechceme žít v jedné zemi s banderovci a neonacisty," prohlásil z parlamentní tribuny opoziční poslanec Mykola Levčenko. "Takzvaná protiteroristická operace se na východě země změnila v genocidní akci vlády namířenou proti vlastnímu národu," konstatoval.

Předseda parlamentu Oleksandr Turčynov v závěru rozpravy vzal slovo šéfovi ukrajinských komunistů a jeho straně pohrozil zákazem. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám