Hlavní obsah

Krymský scénář se neopakuje, Doněcká lidová republika neplánuje spojení s Ruskem

– Kyjev • Aktualizováno

Vedení samozvané Doněcké lidové republiky upustilo od plánu uspořádat v oblasti druhé referendum, které mělo podle původních záměrů rozhodnout o připojení k Rusku. Plánu, který měl kopírovat březnový scénář krymské anexe, se vedení separatistů podle ukrajinských médií vzdalo. V Luhansku prý ale radikálové podobné referendum nevylučují.

Foto: Valentyn Ogirenko, Reuters

Sčítání hlasů z referenda v Luhansku

Článek

„Žádné hlasovací lístky se netisknou, nechystá se referendum o připojení k Rusku ani o spojení Doněcké a Luhanské oblasti,” napsala ukrajinská agentura URA-inform s odvoláním na zdroje z doněcké volební komise, které prosakovaly od rána.

Podle původních plánů chtěli separatisté v obou vzpurných oblastech po referendech z minulé neděle uspořádat další hlasování 18. května. Občané se měli vyslovit k návrhu na připojení k Rusku. „Příští víkend se nic podobného konat nebude,” uvedl zdroj ukrajinské agentury.

Vedoucí představitelé luhanských separatistů se na svém stanovisku dosud nedohodli, vyplývá ze zprávy agentury RIA Novosti. "Referendum o připojení k Rusku není v Luhanské oblasti vyloučeno," řekl v Luhansku mluvčí "Jihovýchodní armády" Vasilij Nikitin.

Proč doněčtí separatisté opustili předpokládaný plán, jasné není. Může to souviset s postojem Moskvy. Rusko sice ocenilo referenda i účast v nich, ale oficiálně jejich platnost neuznalo.

 Spory  o účast

Referenda v Doněcké a Luhanské oblasti o jejich odtržení od Ukrajiny, se zúčastnila nanejvýš třetina oprávněných voličů. V Kyjevě to řekl úřadující prezident Oleksandr Turčynov. Podle separatistů se ale hlasování účastnilo kolem 75 procent voličů.

V Luhanské oblasti se do hlasování podle Turčynova zapojilo 24 procent oprávněných voličů, v Doněcké oblasti ne víc než 32 procent. „V řadě okresů Luhanské oblasti se tato fraška navíc vůbec nekonala,” poznamenal prezident.

Šéf samozvané volební komise Doněcké lidové republiky Roman Ljagin uvedl, že účast činila 74,87 procent obyvatel. [celá zpráva]

Foto: Sergei Karpukhin, Reuters

Hlasování o odtržení Luhanské a Doněcké oblasti v Moskvě

V Luhanské oblasti pak 75 procent uvedla uvedl místopředseda volební komise Alexandr Malychin. Bylo odevzdáno 1 359 420 lístků, přičemž pro bylo 1 298 084 lidí. [celá zpráva]

Nestranné informace o volební účasti nejsou k dispozici, západní státy ani žádná z mezinárodních organizací své pozorovatele na východ Ukrajiny nevyslaly.

Doněcká a Luhanská oblast

DONĚCKÁ OBLAST

rozloha činí 26 517 km  čtverečných

počet obyvatel činí 4,5 miliónu, asi 75 procent jich mluví rusky. Za etnické Rusy se považuje 38,2 procenta obyvatel, za Ukrajince se označilo 56,9 procenta.

Oblast produkuje pětinu ukrajinského HDP, těží se v ní uhlí a rudy, je zde soustředěna metalurgie a těžký průmysl.

LUHANSKÁ OBLAST

rozloha činí 26 684 km  čtverečných

počet obyvatel činí 2,2 miliónu, asi 69 procent jich mluví rusky. Za etnické Rusy se považuje 39 procenta obyvatel, za Ukrajince se označilo 58 procenta.

V oblasti se těží se uhlí a rudy, je tam je těžký průmysl včetně lokomotivky

Podle zpravodaje americké tiskové agentury AP byla volební účast vysoká. Oponenti separatistů se nicméně spíš do hlasování nezapojili, než aby hlasem proti sebeurčení vyvolávali nežádoucí pozornost organizátorů. Bezprostřední známky nátlaku či zastrašování ze strany proruských radikálů zpravodaj AP u volebních místností nezaznamenal.

Reklama

Související články

Rusové se ve velkém zbavují rublů

Rusové v březnu opouštěli rubl nejrychleji za více než čtyři roky. Ukázala to podle zprávy agentury Reuters nedávná data ruské centrální banky. Celková...

Výběr článků

Načítám