Hlavní obsah

Turčynov odsoudil referenda na východě Ukrajiny jako kamufláž pro vraždy

– Kyjev • Aktualizováno
Novinky,

Úřadující ukrajinský prezident Oleksandr Turčynov odsoudil nedělní referenda v Doněcké a Luhanské oblasti jako frašku, která má jen maskovat vraždy. Stále zastává tvrdou linii, i když ve sporných hlasováních se většina obyvatel oblastí vyjádřila pro samostatnost. Moskva výsledky ocenila, ale oficiálně je neuznala,.

Foto: Reuters

Olexandr Turčynov v parlamentu

Článek

„Tato fraška, kterou teroristé nazývají referendem, není ničím jiným, než propagandistickou kamufláží mající zamaskovat zabíjení, únosy lidí, násilí a další vážné zločiny,“ řekl Turčynov podle Ukrajinske pravdy. Podle něj nebude mít referendum žádný právní dopad: „Hlasování pod hlavněmi samopalů nebude právně závazné. Tato fraška nebude mít žádné právní dopady kromě trestního stíhání jejích organizátorů.“

Veškeré aktivity separatistů, které narušují ekonomiku Doněcké a Luhanské oblasti a ohrožují životy obyvatel, jsou podle něj „inspirovány vedením ruské federace“. Jejich cílem je, jak uvedl Turčynov, „naprostá destabilizace situace na Ukrajině, zabránění prezidentským volbám a svržení ukrajinské vlády“.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Úřadující prezident zmínil, že bude pokračovat protiteroristická operace na východě země, ale dal najevo ochotu k jednání: „Současně vláda povede dialog s těmi na východě Ukrajiny, kdo nemají krev na svých rukách a jsou připraveni hájit své cíle zákonnými způsoby.“

Otázkou ale je, zda lidé na východě Ukrajiny, kde se bojuje, budou ochotni takovouto nabídku ještě akceptovat jako dostačující.

Foto: Valentyn Ogirenko, Reuters

Členové volební komise v Luhansku sčítají hlasy z nedělního referenda.

Referenda sice byla sporná, ale většina hlasujících se vyjádřila pro samostatnost, v Doněcké oblasti to bylo 89 procent při 75procentní účasti.

V oblastním centru Luhansku k urnám přišlo 70 procent oprávněných voličů, celkem v Luhanské oblasti kolem 81 procent, uvedl místopředseda volební komise Alexandr Malychin.

 Moskva lavíruje

Zatímco Západ referenda označil za nezákonná, Moskva se k nim staví vstřícněji. Rusko oceňuje  výsledky referend na východě Ukrajiny a doufá v dialog mezi Kyjevem, Doněckem a Luhanskem, uvedla tisková služba Kremlu.

"Moskva pozorně sledovala přípravu a uspořádání referend v Doněcké a Luhanské oblasti. Moskva s úctou pohlíží na projev vůle obyvatel Doněcké a Luhanské oblasti, Zaznamenáváme vysokou účast obyvatel bez ohledu na pokusy hlasování změřit," píše se v ruském prohlášení, které odsuzuje násilí ze strany ukrajinských sil,  ale nic neříká o tom, zda Moskva výsledky uznává.

Ruský prezident Vladimir Putin minulý týden vyzýval separatisty, aby referenda odložili. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov řekl: „Vzhledem k aktuálním bojovým situacím byli obyvatelé nuceni jednat podle svých plánů“. Dodal, že Putin je nežádal, aby odložili referenda, jen jim to doporučil. [celá zpráva]

Výzva k dialogu

Kreml počítá s tím, že praktická realizace výsledků referend se uskuteční civilizovanou cestou bez jakýchkoli projevů násilí, prostřednictvím dialogu mezi představiteli Kyjeva, Doněcka a Luhanska”. „Pokud jde o navázání vnitroukrajinského dialogu, Moskva přivítá jakékoli zprostředkovatelské úsilí, a to i ze strany Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE)," citovala agentura ITAR-TASS z ruského prohlášení.

Ruský přístup připomíná postoj za krymské krize, která vyvrcholila anexí poloostrova. Tam se ale referenda konala v době, kdy byl Krym už pod kontrolou proruských sil a Moskva okamžitě přispěchala s uznáním samostatnosti.

Peskov také obvinil Západ ze zaujatosti vůči Putinovi, který odsoudil současnou vládu na Ukrajině jako pučistickou a vyjádřil se proti konání prezidentských voleb v době války. Západ na hlasování trvá.

„Pro ně je hlavní uskutečnit volby, aby schovali otázku ohledně legality jimi organizovaného převratu.“ Moskva označuje odstavení Viktora Janukovyče na konci února za puč, prezident utekl ze země a zůstává v Rusku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám